Sernik karmelowy dla wielbicieli słodkości. Kremowy, lekko
mazisty, rozpływający się w ustach. Oblany masą krówkową, która dodatkowo znajduje
się też w samym serniku. Wbrew pozorom nie jest mocno słodki – powiedziałabym,
taki akurat. Łatwy i nieskomplikowany w wykonaniu. Polecam!
- 1 ½ szklanki mąki
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki cukru
- 80 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
- 250 g serka mascarpone
- 400 g masy krówkowej (zwykłej lub czekoladowej)
- ¾ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 300 g masy krówkowej
- płatki migdałów
Kruche ciasto: Przesianą mąkę i kakao siekamy z
masłem, dodajemy cukier, jajko i proszek do pieczenia. Zagniatamy zwarte
ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie możemy dodać 1 łyżkę śmietany. Formujemy je w
kule, owijamy folia spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 30-45 minut.
Po tym czasie ciastem wylepiamy dno natłuszczonej tortownicy
o średnicy 25-26 cm.
Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem
waniliowym na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy po 1
łyżce twarogu, serka mascarpone i masy krówkowej. Dobrze zmiksowaną masę
wylewamy na przygotowany spód. Piekarnik rozgrzewamy do 1800C. Na jego najniższy poziom wstawiamy blaszkę z
wodą, która będzie parowała w trakcie pieczenia, a na środkowy nasz sernik. Pieczemy
75 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim sernik aż do
wystudzenia.
Wykończenie: Boki i wierzch zimnego sernika smarujemy masą krówkową.
Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Chłodzimy w lodówce.
sernik karmelowy mam w planach :) wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńmmmm... super wyglada ... wyśmnienicie smakuje... :)
OdpowiedzUsuń