Kruche ciasto, owoce i budyń to dla mnie zawsze udane
połączenie. Ciasto zrobiłam tym razem kakaowe, aby ładnie się komponowało z
zielonym kiwi. Wyszło niezwykle pysznie i pięknie. Gorąco polecam!
- 2 ½ szklanki mąki
- 200 g margaryny
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 4 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 białka
- ¾ szklanki cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 budynie waniliowe + cukier
- 750 ml mleka
- 8 sztuk miękkich, dojrzałych kiwi
Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy
pozostałe składniki, przez chwilę siekamy je nożem po czy zagniatamy do momentu
aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto nie będzie się kruszyć. 1/3
część ciasta formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do
zamrażalnika na ok. 30 min. Pozostałym ciastem wylepiamy dno blaszki o
wymiarach 21 x 26 cm lub podobnej, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto
gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 15 min do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego
do 1800C.
Kiwi: Owoce cienko obieramy wycinając twarde
końcówki. Przecinamy je na pół i układamy na podpieczonym spodzie ciasta.
Budyń: 1 szklankę mleka mieszamy z proszkiem
budyniowym. Jeśli używamy budyniu bez cukru, dodajemy go tyle ile zaleca
producent na opakowaniu. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie z
cukrem. Mieszamy do momentu aż masa zrobi się dostatecznie gęsta. Gorący budyń
wykładamy równomiernie na kiwi.
Pianka bezowa: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo
dosypując cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Piankę delikatnie wykładamy na
gorący budyń.
Na wierzch ciasta ścieramy lekko zmrożoną kulkę ciasta z zamrażalnika.
Pieczemy 50 min w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Studzimy.
Ależ ono efektownie wygląda! Mniam! :-)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńCiekawie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł
OdpowiedzUsuńA czy kiwi nie powoduje że ciasto się rozpływa bo z galaretką tak robi
OdpowiedzUsuńZ tego co mi wiadomo kiwi zawiera enzym który rozkłada pewien rodzaj białka zawarty w wieprzowej żelatynie, uniemożliwiając tym samym jej tężenie. W tym cieście nie ma galaretki i kiwi absolutnie mu nie zagraża.
UsuńPycha wyszło
OdpowiedzUsuń