piątek, 28 lutego 2014

PLACEK CYTRYNOWY NA BIAŁKACH




Był już Tłusty Czwartek, były pączki i faworki. A co zrobić z całą górą pozostałych białek? Może pyszny, orzeźwiający i lekki placek cytrynowy? Gorąco go Wam polecam!

  • 5 – 6 białek
  • ¾ szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 80 g roztopionego masła
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Nadal ubijając powoli dodajemy cukier, a następnie roztopione i przestudzone masło. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i skórkę cytrynową delikatnie mieszając. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm lub podobnej. Pieczemy 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C. Studzimy.
Wyciskamy sok z cytryny. Połową soku nasączamy upieczone ciasto, a resztę mieszamy z cukrem pudrem. Lukrem smarujemy ciasto.

7 komentarzy:

  1. Zaraz wypróbuję przepis i zobaczymy co wyjdzie ;D Ja białek mam aż 13 (!) więc podzielę na pół... Do połowy dodam kakao i zrobię cytrynowo kakaowy marmurek i zdam 'relację' za jakieś 2 h ; p

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny placek! Lubię wszystko co cytrynowe, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam ciasto drożdżowe i zostało mi sporo białek więc postanowiłam zrobić ten placuszek. Wyszedł pyszny ale niestety zrobił się zakalec i zastanawiam się co poszło nie tak. Nie mam piekarnika z termoobiegiem więc może siedział w piekarniku za krótko
    :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli pieczemy ciasto w piekarniku bez termoobiegu należy ustawić temperaturę o 20 stopni większą, czyli w tym przypadku 190stC.

      Usuń
    2. Zrobiłam ciasto drugi raz i tym razem zwiększyłam temperaturę za Pani poradą. Teraz wyszło idealne. Teraz robiąc ciasto drożdżowe mam od razu ciasto cytrynowe :]

      Usuń
    3. Gratuluję sukcesu! Najważniejsze to nie poddawać się i próbować do skutku;) Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń