Słodki, owsiany batonik na biszkopcie – tak w skrócie można
określić to ciasto. Płatkowiec w swoim czasie był bardzo popularny w gronie
moich znajomych i rodziny. Wyszperałam więc przepis, aby o nim przypomnieć.
Zajadam je ze smakiem i wielkim sentymentem;)
- 5 jajek
- ½ szklanki cukru
- 3 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 szklanki płatków owsianych (np. Górskich)
- 250 g margaryny
- 1/3 szklanki mleka
- 1 ½ szklanki cukru
- 2 czubate łyżki kakao
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy
mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i
żółtka. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i delikatnie mieszamy z ciastem
przy pomocy szpatułki.
Dno blaszki o wymiarach 20 x 36 cm wykładamy papierem do
pieczenia (boków niczym nie smarujemy), wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku
z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez ok. 25 min. Studzimy.
Masa płatkowa: W garnku z grubym dnem roztapiamy
margarynę, dodajemy mleko, cukier, kakao i płatki. Gotujemy na średnim ogniu
ok. 5-10 min, często mieszając. Gorącą masę wylewamy na biszkopt, wyrównujemy i
odstawiamy do przestudzenia.
Bardzo ciekawe ciasto! :)
OdpowiedzUsuńPorywam jednego na spróbowanie, bo wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńRobiłam, PYSZNE <3
OdpowiedzUsuńZakochałam sie w nim od razu! ;)
Drażni mnie tylko zapach jajek z biszkoptu, następnym razem dodam trochę cukru waniliowego, zeby zneutralizować zapach jajek ;)
Pozdrawiam ;)
Super, cieszę się, że ciasto smakowało:) Osobiście bardzo lubię naturalny smak biszkoptu, ale rzeczywiście można go nieco zaromatyzować cukrem waniliowym, czy chociażby olejkiem rumowym, migdałowym lub rumowym. Pozdrawiam!
Usuń