czwartek, 13 lutego 2014

PŁATKOWIEC




Słodki, owsiany batonik na biszkopcie – tak w skrócie można określić to ciasto. Płatkowiec w swoim czasie był bardzo popularny w gronie moich znajomych i rodziny. Wyszperałam więc przepis, aby o nim przypomnieć. Zajadam je ze smakiem i wielkim sentymentem;)

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa płatkowa:
  • 3 szklanki płatków owsianych (np. Górskich)
  • 250 g margaryny
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki kakao

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i delikatnie mieszamy z ciastem przy pomocy szpatułki.
Dno blaszki o wymiarach 20 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy), wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez ok. 25 min. Studzimy.

Masa płatkowa: W garnku z grubym dnem roztapiamy margarynę, dodajemy mleko, cukier, kakao i płatki. Gotujemy na średnim ogniu ok. 5-10 min, często mieszając. Gorącą masę wylewamy na biszkopt, wyrównujemy i odstawiamy do przestudzenia.

4 komentarze:

  1. Porywam jednego na spróbowanie, bo wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam, PYSZNE <3
    Zakochałam sie w nim od razu! ;)
    Drażni mnie tylko zapach jajek z biszkoptu, następnym razem dodam trochę cukru waniliowego, zeby zneutralizować zapach jajek ;)
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się, że ciasto smakowało:) Osobiście bardzo lubię naturalny smak biszkoptu, ale rzeczywiście można go nieco zaromatyzować cukrem waniliowym, czy chociażby olejkiem rumowym, migdałowym lub rumowym. Pozdrawiam!

      Usuń