wtorek, 19 listopada 2013

CHLEB Z KASZĄ GRYCZANĄ




Ten chleb przypadnie do gustu osobom lubiącym kaszę gryczaną, ponieważ jej smak jest tutaj dominujący. Dla nas jest idealny - półrazowy, zwarty, z chrupiącą skórką i zachowujący świeżość nawet do trzech dni. Gorąco polecam!

  • 1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 szkl. letniej wody
  • 30 ml oleju
  • 2 szkl. mąki pszennej chlebowej
  • 2 szkl. mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 1 łyżka miodu
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 20 g świeżych drożdży
Do posmarowania:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
Wszystkie składniki łączymy w misce i wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 – 1,5 godziny.
Formę keksówkę o wymiarach 10 x 30 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy otrębami lub bułką tartą. Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrabiamy i formujemy z niego gruby wałek o długości ok. 30 cm. Przekładamy go delikatnie do przygotowanej formy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min. Po tym czasie chleb smarujemy żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 2000C na ok. 50 min. Najlepiej piec na najniższym poziomie piekarnika. Gorący chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce.

W maszynie do pieczenia chleba: Dodajemy składniki zgodnie z instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie i na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta i pozostawiamy je w maszynie aż do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyjmujemy i postępujemy jak powyżej.

1 komentarz: