Ten chleb przypadnie do gustu osobom lubiącym kaszę
gryczaną, ponieważ jej smak jest tutaj dominujący. Dla nas jest idealny - półrazowy,
zwarty, z chrupiącą skórką i zachowujący świeżość nawet do trzech dni. Gorąco
polecam!
- 1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 szkl. letniej wody
- 30 ml oleju
- 2 szkl. mąki pszennej chlebowej
- 2 szkl. mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
- 1 łyżka miodu
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 20 g świeżych drożdży
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Wszystkie składniki łączymy w misce i wyrabiamy gładkie
ciasto. Formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na
ok. 1 – 1,5 godziny.
Formę keksówkę o wymiarach 10 x 30 cm smarujemy tłuszczem i
wysypujemy otrębami lub bułką tartą. Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrabiamy
i formujemy z niego gruby wałek o długości ok. 30 cm. Przekładamy go delikatnie
do przygotowanej formy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min. Po tym
czasie chleb smarujemy żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i wstawiamy do
piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 2000C na ok. 50 min. Najlepiej
piec na najniższym poziomie piekarnika. Gorący chleb wyjmujemy z blaszki i
studzimy na kratce.
W maszynie do pieczenia chleba: Dodajemy składniki zgodnie
z instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie i na końcu drożdże.
Nastawiamy program do wyrabiania ciasta i pozostawiamy je w maszynie aż do
wyrośnięcia. Następnie ciasto wyjmujemy i postępujemy jak powyżej.
no cudeńko po prostu :)
OdpowiedzUsuń