sobota, 29 czerwca 2013

ROLADA TRUSKAWKOWA




Lekka, biszkoptowa rolada z nadzieniem śmietankowo-truskawkowym. Pięknie się prezentuje i wbrew pozorom jest bardzo łatwa do wykonania, jeśli przypilnujemy właściwej gęstości masy truskawkowej co znacznie ułatwi jej zwijanie. Polecam!

Biszkopt:

  • 3 jajka
  •  szkl. cukru
  • ¾ szkl. mąki

Masa truskawkowa:

  • 500 g truskawek
  • 250 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki żelatyny
  • ½ szk. cukru
  • cukier puder do oprószenia

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Kiedy piana będzie sztywna stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiać i wmieszać do ciasta na najwolniejszych obrotach miksera.  
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez ok. 10 min.
Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem, zdejmujemy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. Odstawiamy do przestudzenia.

Masa truskawkowa: Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. 300 g miksujemy, 3-4 szt. odkładamy do dekoracji a pozostałe kroimy w niewielkie kawałki.
Żelatynę łączymy z 1 łyżką zimnej wody, aby napęczniała, po czym wlewamy ¼ szkl. wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Lekko studzimy.
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy zmiksowane truskawki i letnią żelatynę. Na koniec delikatnie wmieszać pokrojone truskawki i odstawić masę do lodówki aby lekko stężała i dała się zawinąć w roladę. U mnie zajęło to ok. 45 min., ale należy masę kontrolować i od czasu do czasu przemieszać.

Kiedy masa odpowiednio zgęstnieje rozsmarowujemy ją na rozwiniętej roladzie i starannie zwijamy wzdłuż dłuższego boku ciasta. Odstawiamy do lodówki i chłodzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy truskawkami.


Truskawkowy zawrót głowy 2013

piątek, 28 czerwca 2013

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ



Sezon truskawkowy nie może się zakończyć bez biszkoptu z galaretką. Niby zwykłe ciasto, a uwielbiane przez wszystkich znika zawsze w trybie ekspresowym. 

  • 3 jajka
  • ½ szkl cukru
  • ½ szkl. mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 galaretki truskawkowe
  • truskawki
Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i żółtka. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiać i wmieszać do ciasta na najwolniejszych obrotach miksera.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy), wylać ciasto i piec w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez ok. 25 min.
Na wystudzonym cieście ułożyć umyte i odszypułkowane truskawki.
Galaretkę rozpuścić w 750 ml wrzącej wody, przestudzić i kiedy zacznie tężeć wylać ją na truskawki. Schłodzić w lodówce.
Truskawkowy zawrót głowy 2013

czwartek, 27 czerwca 2013

ZAPIEKANKA GRYCZANA Z MIĘSEM MIELONYM I PIECZARKAMI




Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju zapiekanki, w których smaki cudownie się przenikają w czasie pieczenia. Tutaj mamy kaszę gryczaną, pieczarki i mięso mielone – jak dla mnie połączenie idealne!

  • 2 szkl. kaszy gryczanej
  • 50 dag pieczarek
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 1 por
  • 20 dag przecieru pomidorowego
  • 15 dag żółtego sera
  • ½ szkl. śmietany
  • ½ szkl. jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • olej

Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy i smażymy przez kilka minut. Dodajemy drobno pokrojoną białą część pora i przecier pomidorowy. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy wszystko razem przez ok. 10 min. Po tym czasie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Kaszę gotujemy na sypko w osolonym wrzątku.
Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Przyprawiamy, mieszamy z kaszą i wykładamy na mięso.
Starty żółty ser mieszamy ze śmietaną i jogurtem i wylewamy na kaszę z pieczarkami.
Zapiekamy przez 25 min w piekarniku rozgrzanym do 1800C.

Przepis z moimi małymi zmianami pochodzi z gazetki Przyślij przepis – Pyszne zapiekanki.

Zainspiruj się kaszą!

środa, 26 czerwca 2013

ŻEBERKA NA MŁODEJ KAPUŚCIE



Pyszny, sycący i aromatyczny obiad na lato do podania z młodymi ziemniakami. Z podanych składników wychodzi bardzo duża porcja. Gorąco polecam!

  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 1 kg żeberek
  • 2 duże cebule
  • sól, pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • kminek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej
Żeberka porcjujemy i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka i przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem.
Cebule kroimy w kostkę, lekko szklimy na tłuszczu pozostałym po żeberkach i dodajemy do garnka. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy przez ok. 30 min (pod pokrywą szybkowarową 8 min na poziomie turbo).
W tym czasie szatkujemy kapustę. Przekładamy ją do dużego garnka, podlewamy niewielką ilością wody, solimy, przykrywamy pokrywką i dusimy od czasu do czasu mieszając do momentu gdy kapusta zmniejszy swą objętość o połowę.
Do kapusty dodajemy podgotowane żeberka razem z sosem w którym się dusiły. Doprawiamy koncentratem pomidorowym wymieszanym z kilkoma łyżkami wody, mieszamy i dusimy wszystko razem do miękkości mięsa i kapusty przez ok. 20 min (pod pokrywą szybkowarową przez 7 min na poziomie turbo).
Podajemy z młodymi ziemniakami lub pieczywem.

 Przepis pochodzi z gazetki „Przyślij przepis” z 2008 r.

wtorek, 25 czerwca 2013

PLACKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO




Pyszne, delikatne placuszki na śniadanie. Zjedliśmy je z musem z truskawek.

Składniki na ok. 25 szt.:

  • 1 opakowanie serka homogenizowanego, 250g
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Serek, żółtka, mąkę, mleko i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać pianę z białek ubitą na pół-twardo. Delikatnie wymieszać.
Placuszki smażymy na dobrej, nieprzywierającej patelni bez tłuszczu. Przewracamy je na druga stronę kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza.
Podajemy z ulubionymi dodatkami: cukrem pudrem, dżemem lub syropem.

SYROP Z TRUSKAWEK




Pyszny domowy syrop z truskawek będący alternatywą dla popularnych kompotów. Do rozcieńczania, lub polewania deserów. Z tej porcji otrzymałam 4 małe słoiczki. Polecam!

  • 1 kg truskawek
  • 20 dag cukru
  • sok z 1 cytryny lub ½ łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 2 szkl. wody

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Zalewamy dwiema szklankami wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min. Zostawiamy pod przykryciem na minimum 1 godz., a najlepiej na całą noc. Po tym czasie sok odcedzamy, dodajemy do niego cukier i sok z cytryny lub kwasek cytrynowy i zagotowujemy. Gorący syrop wlewamy do wyparzonych słoików lub butelek. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.
Do truskawek pozostałych po odcedzeniu dodajemy cukier do smaku, miksujemy i podajemy jako mus do placków lub naleśników, np. takich.