Lekka, biszkoptowa rolada z nadzieniem
śmietankowo-truskawkowym. Pięknie się prezentuje i wbrew pozorom jest bardzo
łatwa do wykonania, jeśli przypilnujemy właściwej gęstości masy truskawkowej co
znacznie ułatwi jej zwijanie. Polecam!
Biszkopt:
- 3 jajka
- szkl. cukru
- ¾ szkl. mąki
Masa truskawkowa:
- 500 g truskawek
- 250 g śmietany kremówki
- 2 łyżki żelatyny
- ½ szk. cukru
- cukier puder do oprószenia
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy.
Kiedy piana będzie sztywna stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku. Mąkę
przesiać i wmieszać do ciasta na najwolniejszych obrotach miksera.
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do
pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym
do 1700C przez ok. 10 min.
Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę oprószoną cukrem
pudrem, zdejmujemy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy w roladę.
Odstawiamy do przestudzenia.
Masa truskawkowa: Truskawki myjemy i odszypułkowujemy.
300 g miksujemy, 3-4 szt. odkładamy do dekoracji a pozostałe kroimy w
niewielkie kawałki.
Żelatynę łączymy z 1 łyżką zimnej wody, aby napęczniała, po
czym wlewamy ¼ szkl. wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Lekko studzimy.
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy zmiksowane
truskawki i letnią żelatynę. Na koniec delikatnie wmieszać pokrojone truskawki
i odstawić masę do lodówki aby lekko stężała i dała się zawinąć w roladę. U
mnie zajęło to ok. 45 min., ale należy masę kontrolować i od czasu do czasu
przemieszać.
Kiedy masa odpowiednio zgęstnieje rozsmarowujemy ją na
rozwiniętej roladzie i starannie zwijamy wzdłuż dłuższego boku ciasta.
Odstawiamy do lodówki i chłodzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i
dekorujemy truskawkami.