Pyszne, mięciutkie mięsko w sosie pieczarkowym. Jestem
pewna, że zaskoczy niejednego wielbiciela schabowego z panierką. Dla
podkreślenia smaku do sosu można dodać łyżkę przecieru pomidorowego, podlać mięso
winem lub sokiem ananasowym. Jednym słowem, za każdym razem możemy mieć trochę
inne danie. Polecam!
- 6 plastrów schabu
- 20 dag pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- ½ szkl. mleka
- 1 łyżka przyprawy typu Vegeta
- tymianek
- sól, pieprz
Mięso lekko rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem,
obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju z łyżką masła.
Przekładamy do garnka.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu pozostałym
po smażeniu mięsa i dodajemy do garnka z mięsem.
Pieczarki kroimy w plasterki, lekko odparowujemy na suchej
patelni, po czym podsmażamy na łyżce masła i dodajemy do garnka z mięsem.
Całość przyprawiamy tymiankiem i Vegetą, dodajemy szklankę
wody i dusimy pod pokrywą szybkowarową 10 min na poziomie turbo lub w zwykłym
garnku ok. 30 min.
Kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy je z garnka. Łyżkę mąki
rozprowadzamy w pół szklanki mleka i zagęszczamy sos z pieczarkami pozostały w
garnku. Chwilę gotujemy. W razie potrzeby można dolać wody. Mięso wkładamy do
sosu i razem podgrzewamy.
Podajemy z ziemniakami lub kaszą jęczmienną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz