Przepyszne, słodkie ciasteczka z kwaskowatym rabarbarem.
Miękkie tuż po upieczeniu, z czasem twardnieją i kruszeją. Do wyboru opcja
maślana lub kakaowa, jak kto lubi, choć nam smakowały obie. Jeśli chcecie
upiec jednocześnie ciasteczka w dwóch kolorach, wystarczy masę przed dodaniem
rabarbaru podzielić na połowę i do jednej dodać kakao. Przepis
nieskomplikowany, łatwy w wykonaniu, a smak z pewnością mile was zaskoczy.
Polecam!
- 100 g masła lub margaryny
- ½ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy 16 g
- 2 jajka
- 1 ½ szklanki mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie 1 łyżka kakao
- 200 g rabarbaru
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Cały
czas miksując stopniowo dodajemy po 1 jajku i części mąki przesianej z
proszkiem do pieczenia. Jeśli ciasteczka mają być kakaowe dodajemy również
kakao.
Rabarbar obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do
ciasta i całość delikatnie mieszamy. Łyżką nabieramy niewielkie porcje masy i
wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc nieregularne
kopczyki. Z tej porcji otrzymamy 2 duże blaszki ciasteczek.
Ciasteczka pieczemy ok. 25 minut w piekarniku z termoobiegiem
rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu).
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszne są, próbowałam :-)
OdpowiedzUsuń