poniedziałek, 25 maja 2015

CIASTECZKA Z RABARBAREM




 Przepyszne, słodkie ciasteczka z kwaskowatym rabarbarem. Miękkie tuż po upieczeniu, z czasem twardnieją i kruszeją. Do wyboru opcja maślana lub kakaowa, jak kto lubi, choć nam smakowały obie. Jeśli chcecie upiec jednocześnie ciasteczka w dwóch kolorach, wystarczy masę przed dodaniem rabarbaru podzielić na połowę i do jednej dodać kakao. Przepis nieskomplikowany, łatwy w wykonaniu, a smak z pewnością mile was zaskoczy. Polecam!

Składniki na 30 ciasteczek:
  • 100 g masła lub margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 2 jajka
  • 1 ½ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 1 łyżka kakao
  • 200 g rabarbaru

Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując stopniowo dodajemy po 1 jajku i części mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Jeśli ciasteczka mają być kakaowe dodajemy również kakao.
Rabarbar obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ciasta i całość delikatnie mieszamy. Łyżką nabieramy niewielkie porcje masy i wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc nieregularne kopczyki. Z tej porcji otrzymamy 2 duże blaszki ciasteczek.
Ciasteczka pieczemy ok. 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). 
Rabarbarowa rewolucja

2 komentarze: