niedziela, 20 listopada 2022

MIGDAŁOWE KSIĘŻYCE - CIASTECZKA WIEDEŃSKIE

 


 

Migdałowe księżyce upiekłam po raz pierwszy w zeszłym roku i od razu je pokochałam. Uroczo wyglądają i wspaniale smakują. Są kruche i pysznie migdałowe. W szczelnym pojemniku poleżą nawet 2 tygodnie.

Składniki na 32 sztuki:

  • 250 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g mielonych migdałów
  • 70 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne, posiekane masło, migdały, cukier, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Energicznie zagniatamy zwarte, gładkie ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do foliowego woreczka i chłodzimy w lodówce przez 60 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy je na 4 części. Każdą z tych części dzielimy znowu na pół i każdą połówkę na 4. Tak aby w sumie otrzymać 32 kawałki ciasta (po ok. 22 g wagi każdy). Każdą porcję ciasta formujemy dłońmi w kulkę, a następnie delikatnie turlając formujemy w wałek grubszy na środku, a cieńszy na końcach. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formując kształt księżyca. Pieczmy 12 – 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Księżyce będą gotowe kiedy ich końce zaczną się delikatnie rumienić, ale brzuszek pozostanie nadal jasny. Upieczone i wciąż ciepłe ciasteczka oprószamy cukrem pudrem.

 

 Inspiracja: niemieckojęzyczne blogi kulinarne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz