czwartek, 7 października 2021

CIASTO MLECZNA PIANKA


 

Na miłe, rodzinne spotkanie przygotowałam piankowe ciasto z mlekiem w proszku. Na biszkopcie nasączonym kawą (w wersji z procentami sprawdzi się tu dodatek likieru kawowego lub czekoladowego) umieściłam dwa mleczne kremy: budyniowy i śmietankowy z czekoladą. Każdy z nich oddzielnie jest pyszny sam w sobie, a razem tworzą prawdziwą rozkosz dla podniebienia. Polecam!

 

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
Krem budyniowy:
  • 500 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek cukru
  • 150 g masła
  • 1 szklanka mleka w proszku
Krem czekoladowy:
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 400 g serka mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
Dodatkowo:
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki słodkiego kakao do oprószenia

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczypta soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas miksując stopniowo dosypujemy cukier i żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą razem z kakao i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera, tylko tyle, aby składniki się połączyły, nie tracąc puszystości. Masę przelewamy do blaszki o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Odstawimy do przestudzenia. Kawę z cukrem zalewamy 150 gotowanej wody, studzimy i nasączamy biszkopt.

Krem budyniowy: Żółtka miksujemy z mąką, mąką ziemniaczaną, cukrem i szklanką mleka. Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia i energicznie mieszając wlewamy masę żółtkową. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło miksujemy dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wsypujemy mleko w proszku i dobrze miksujemy. Krem wykładamy na nasączony biszkopt.

Krem czekoladowy: Czekoladę rozpuszczamy i lekko studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i wciąż płynną, letnią czekoladę. Na koniec wsypujemy cukier puder przesiany razem z kakao oraz mleko w proszku. Miksujemy i wykładamy na krem budyniowy. Powierzchnię wygładzamy i posypujemy przesianym słodkim kakao. Ciasto przechowujemy w lodówce.

 

1 komentarz: