Na miłe, rodzinne spotkanie przygotowałam piankowe ciasto z mlekiem w proszku. Na biszkopcie nasączonym kawą (w wersji z procentami sprawdzi się tu dodatek likieru kawowego lub czekoladowego) umieściłam dwa mleczne kremy: budyniowy i śmietankowy z czekoladą. Każdy z nich oddzielnie jest pyszny sam w sobie, a razem tworzą prawdziwą rozkosz dla podniebienia. Polecam!
Biszkopt:
- 4 jajka
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 500 ml mleka
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek cukru
- 150 g masła
- 1 szklanka mleka w proszku
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 400 g serka mascarpone
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 szklanka mleka w proszku
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki słodkiego kakao do oprószenia
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczypta soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas miksując stopniowo dosypujemy cukier i żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą razem z kakao i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera, tylko tyle, aby składniki się połączyły, nie tracąc puszystości. Masę przelewamy do blaszki o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Odstawimy do przestudzenia. Kawę z cukrem zalewamy 150 gotowanej wody, studzimy i nasączamy biszkopt.
Krem budyniowy: Żółtka miksujemy z mąką, mąką ziemniaczaną, cukrem i szklanką mleka. Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia i energicznie mieszając wlewamy masę żółtkową. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło miksujemy dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wsypujemy mleko w proszku i dobrze miksujemy. Krem wykładamy na nasączony biszkopt.
Krem czekoladowy: Czekoladę rozpuszczamy i lekko studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i wciąż płynną, letnią czekoladę. Na koniec wsypujemy cukier puder przesiany razem z kakao oraz mleko w proszku. Miksujemy i wykładamy na krem budyniowy. Powierzchnię wygładzamy i posypujemy przesianym słodkim kakao. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Zrobiłam i serdecznie polecam przepis
OdpowiedzUsuń