Dżem truskawkowy z dodatkiem kakao ma piękny czekoladowy kolor i jest idealnym dodatkiem do naleśników czy gofrów. Nie chciałam, aby był zbyt gęsty, więc skończyłam gotowanie kiedy uzyskał konsystencję bardzo gęstego sosu czekoladowego z kawałkami owoców. Aby go bardziej zagęścić wystarczy pod koniec gotowania dodać 3 rozpuszczone gorzkie czekolady lub powtórzyć godzinne gotowanie następnego dnia.
Z 3 kg truskawek otrzymałam 8 słoików po 300 ml.
- 3 kg truskawek
- 1 kg cukru żelującego 2:1
- 60 g kakao
Truskawki płuczemy, pozbawiamy szypułek i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 1 godzinę, aby puściły sok. W szerokim garnku z grubym dnem stawiamy na ogniu i gotujemy mniej więcej 1 godzinę, bardzo często mieszając, do momentu uzyskania pożądanej gęstości dżemy. Odlewamy szklankę gorącego dżemu i mieszamy z kakao, aby nie było grudek. Przelewamy do garnka z dżemem i gotujemy razem jeszcze ok. 5 minut. Gorący dżem przekładamy do słoików, dobrze wycierając ich brzegi, mocno zakręcamy i odstawiamy na 15 minut do góry dnem. Nie pasteryzujemy.
Zamawiamy słoiczek:)
OdpowiedzUsuń