niedziela, 14 marca 2021

SZYNKA PIECZONA W ZIOŁACH

 


 

Domowa, soczysta szynka na kanapki to najlepszy pomysł na świąteczne dni w rodzinnym gronie. Bezpośrednio po upieczeniu można ją podać też na ciepło do obiadu, jednak my zdecydowanie wolimy ją po schłodzeniu, podaną z porcją sosu chrzanowego. Polecam!

Składniki:

  • ok. 1,5 kg szynki wieprzowej
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 5 łyżek majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • 2 łyżki oleju

Solanka:

  • 4 łyżki soli
  • główka czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego

W garnku dopasowanym do wielkości szynki zagotowujemy 2,5 litra wody. Wsypujemy sól, pieprz ziołowy, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz obrane i lekko rozgniecione ząbki czosnku. Gotujemy razem 5 minut i odstawiamy do przestudzenia. Szynkę wkładamy do zimnej solanki, tak aby była w niej całkowicie zanurzone. Odstawiamy w chłodne miejsce na 3 - 4  godziny, w międzyczasie obracając mięso na drugą stronę. Po tym czasie szynkę wyjmujemy z solanki, osuszamy papierowym ręcznikiem i obwiązujemy sznurkiem, nadając jej owalny kształt. Z wszystkich stron oprószamy pieprzem, tymiankiem i majerankiem oraz od góry skrapiamy olejem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy szklanką wody i pieczemy ok. 1,5 godziny bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 1800C. W trakcie pieczenia kilkukrotnie polewamy sosem z dna naczynia.

Po upieczeniu delikatnie rozcinamy sznurki i kroimy szynkę w grubsze plastry do podania na ciepło lub zostawiamy do przestudzenia i wkładamy do lodówki. Po mocnym schłodzeniu kroimy szynkę w cienkie plasterki do podania na zimno, np. z sosem chrzanowym.

1 komentarz: