Domowa, soczysta szynka na kanapki to najlepszy pomysł na świąteczne dni w rodzinnym gronie. Bezpośrednio po upieczeniu można ją podać też na ciepło do obiadu, jednak my zdecydowanie wolimy ją po schłodzeniu, podaną z porcją sosu chrzanowego. Polecam!
Składniki:- ok. 1,5 kg szynki wieprzowej
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 5 łyżek majeranku
- 1 łyżka tymianku
- 2 łyżki oleju
Solanka:
- 4 łyżki soli
- główka czosnku
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
W garnku dopasowanym do wielkości szynki zagotowujemy 2,5 litra wody. Wsypujemy sól, pieprz ziołowy, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz obrane i lekko rozgniecione ząbki czosnku. Gotujemy razem 5 minut i odstawiamy do przestudzenia. Szynkę wkładamy do zimnej solanki, tak aby była w niej całkowicie zanurzone. Odstawiamy w chłodne miejsce na 3 - 4 godziny, w międzyczasie obracając mięso na drugą stronę. Po tym czasie szynkę wyjmujemy z solanki, osuszamy papierowym ręcznikiem i obwiązujemy sznurkiem, nadając jej owalny kształt. Z wszystkich stron oprószamy pieprzem, tymiankiem i majerankiem oraz od góry skrapiamy olejem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy szklanką wody i pieczemy ok. 1,5 godziny bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 1800C. W trakcie pieczenia kilkukrotnie polewamy sosem z dna naczynia.
Po upieczeniu delikatnie rozcinamy sznurki i kroimy szynkę w grubsze plastry do podania na ciepło lub zostawiamy do przestudzenia i wkładamy do lodówki. Po mocnym schłodzeniu kroimy szynkę w cienkie plasterki do podania na zimno, np. z sosem chrzanowym.
Pyszna domowa pieczeń na Święta i nie tylko. :)
OdpowiedzUsuń