niedziela, 28 marca 2021

MAZUREK CHAŁWOWY

 

 

Wielkanocny mazurek tym razem u mnie w odsłonie chałwowej. Tradycyjne, kruche ciasto z pysznym kremem, którego słodycz warto przełamać kwaskowatą konfiturą. Do dekoracji użyłam kruchych ciasteczek w kształcie kwiatków, które zrobiłam z resztek ciasta z dodatkiem kakao.

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli

Krem chałwowy:

  • 200 g chałwy waniliowo-kakaowej
  • 75 ml śmietanki 30%
  • 40 g masła

Dodatkowo:

  • 2 – 3 łyżki kwaskowatej konfitury (u mnie z czerwonej porzeczki)
  • cukrowe dekoracje

Kruche ciasto: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne, posiekane masło, cukier puder, żółtko, łyżkę śmietany oraz szczyptę soli. Energicznie zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Podsypując blat mąką ciasto rozwałkowujemy na okrąg nieco większy od średnicy tortownicy. Wycinamy okrąg, który układamy na dnie blaszki, a z resztek ciasta formujemy cienki wałek wylepiając nim rand dookoła. Dno ciasta gęsto nakłuwamy widelcem, aby nie unosiło się w czasie pieczenia. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie pieczemy je 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C (lub do 2000C bez termoobiegu). Będzie gotowe kiedy brzeg zacznie się lekko rumienić.

Krem chałwowy: W rondelku podgrzewamy śmietankę z masłem i pokruszoną chałwą. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej, aksamitnej polewy (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Wykonanie: Przestudzony spód kruchego ciasta smarujemy konfiturą, a następnie wykładamy wciąż ciepły krem chałwowy. Wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy cukrowymi ozdobami.

niedziela, 14 marca 2021

SERNIK W PASKI NA WIELKANOC

 


 

Sernik w paski cieszy oko nietypowym wyglądem i pysznie smakuje. Udekorowany kolorowymi jajeczkami sprawdzi się na wielkanocnym stole. Polecam!

Spód:

  • 150 g kakaowych herbatników
  • 75 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 budynie waniliowe
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao

Polewa czekoladowa:

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 mleczna czekolada

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Herbatniki kruszymy (np. w malakserze) i łączymy z roztopionym masłem. Wylepiamy nimi spód formy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując stopniowo dodajemy śmietanę, twaróg i budynie w proszku. Masę dzielimy mniej więcej na pół. Do jednej z części dodajemy rozpuszczoną czekoladę i kakao. Miksujemy.

Masy wylewamy na schłodzony herbatnikowy spód naprzemiennie po 3 łyżki – raz masę białą, raz czekoladową.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 1700C przez 1 godz. i 15 min. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim ciasto aż do ostudzenia.

Czekoladę mleczną drobno siekamy i zalewamy mocno podgrzana śmietanką. Odstawiamy na 3 minuty i mieszamy do uzyskania gładkiej, lśniącej polewy. Smarujemy wierzch i boki sernika.

 

SZYNKA PIECZONA W ZIOŁACH

 


 

Domowa, soczysta szynka na kanapki to najlepszy pomysł na świąteczne dni w rodzinnym gronie. Bezpośrednio po upieczeniu można ją podać też na ciepło do obiadu, jednak my zdecydowanie wolimy ją po schłodzeniu, podaną z porcją sosu chrzanowego. Polecam!

Składniki:

  • ok. 1,5 kg szynki wieprzowej
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 5 łyżek majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • 2 łyżki oleju

Solanka:

  • 4 łyżki soli
  • główka czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego

W garnku dopasowanym do wielkości szynki zagotowujemy 2,5 litra wody. Wsypujemy sól, pieprz ziołowy, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz obrane i lekko rozgniecione ząbki czosnku. Gotujemy razem 5 minut i odstawiamy do przestudzenia. Szynkę wkładamy do zimnej solanki, tak aby była w niej całkowicie zanurzone. Odstawiamy w chłodne miejsce na 3 - 4  godziny, w międzyczasie obracając mięso na drugą stronę. Po tym czasie szynkę wyjmujemy z solanki, osuszamy papierowym ręcznikiem i obwiązujemy sznurkiem, nadając jej owalny kształt. Z wszystkich stron oprószamy pieprzem, tymiankiem i majerankiem oraz od góry skrapiamy olejem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy szklanką wody i pieczemy ok. 1,5 godziny bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 1800C. W trakcie pieczenia kilkukrotnie polewamy sosem z dna naczynia.

Po upieczeniu delikatnie rozcinamy sznurki i kroimy szynkę w grubsze plastry do podania na ciepło lub zostawiamy do przestudzenia i wkładamy do lodówki. Po mocnym schłodzeniu kroimy szynkę w cienkie plasterki do podania na zimno, np. z sosem chrzanowym.