niedziela, 17 stycznia 2021

CHAŁWOWIEC NA KRAKERSACH

 


 

Połączenie słodkiej chałwy, delikatnie słonych krakersów i kwaskowatej konfitury z czerwonej porzeczki podbiło nasze serca. Warstwy przekładałam wciąż lekko ciepłą masą budyniową, aby krakersy szybciej zmiękły i nie trzeba było czekać na degustację ciasta do następnego dnia. Gorąco polecam!

Składniki na blaszkę o wym. 22x36 cm:

  • ok. 400 g krakersów
  • 1,2 litra mleka
  • 3 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru
  • 300 g masła
  • 300 g chałwy waniliowej
  • 100 – 150 ml kwaskowatego dżemu

Polewa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 150 ml śmietanki 30%

Wykonanie: Proszek budyniowy wymieszać z cukrem i szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować, dodać pokruszoną chałwę i mieszać aż się rozpuści. Następnie, cały czas mieszając, wlać budyń i gotować do zgęstnienia. Masę zdjąć z ognia i natychmiast dodać pokrojone w kostkę masło. Mieszać aż się rozpuści i połączy z budyniem. Ciepłą masę podzielić na 3 równe porcje.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę krakersów, posmarować cienką warstwą dżemu i wyłożyć pierwszą, wciąż ciepłą porcję kremu. W ten sam sposób ułożyć dwie kolejne warstwy krakersów, dżemu i kremu. Na górze ułożyć ostatnią warstwę krakersów.

Czekolady pokroić w drobną kostkę. Śmietankę podgrzać i gorącą zalać czekoladę. Odstawić na 2 – 3 minuty, a następnie wymieszać do gładkości. Ciepłą polewę rozsmarować na ostatniej warstwie krakersów. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz