Połączenie słodkiej chałwy, delikatnie słonych krakersów i kwaskowatej konfitury z czerwonej porzeczki podbiło nasze serca. Warstwy przekładałam wciąż lekko ciepłą masą budyniową, aby krakersy szybciej zmiękły i nie trzeba było czekać na degustację ciasta do następnego dnia. Gorąco polecam!
Składniki na blaszkę o wym. 22x36 cm:
- ok. 400 g krakersów
- 1,2 litra mleka
- 3 budynie waniliowe
- 3 łyżki cukru
- 300 g masła
- 300 g chałwy waniliowej
- 100 – 150 ml kwaskowatego dżemu
Polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 150 ml śmietanki 30%
Wykonanie: Proszek budyniowy wymieszać z cukrem i szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować, dodać pokruszoną chałwę i mieszać aż się rozpuści. Następnie, cały czas mieszając, wlać budyń i gotować do zgęstnienia. Masę zdjąć z ognia i natychmiast dodać pokrojone w kostkę masło. Mieszać aż się rozpuści i połączy z budyniem. Ciepłą masę podzielić na 3 równe porcje.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę krakersów, posmarować cienką warstwą dżemu i wyłożyć pierwszą, wciąż ciepłą porcję kremu. W ten sam sposób ułożyć dwie kolejne warstwy krakersów, dżemu i kremu. Na górze ułożyć ostatnią warstwę krakersów.
Czekolady pokroić w drobną kostkę. Śmietankę podgrzać i gorącą zalać czekoladę. Odstawić na 2 – 3 minuty, a następnie wymieszać do gładkości. Ciepłą polewę rozsmarować na ostatniej warstwie krakersów. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz