Kupiony rok temu sokownik znacznie ułatwił mi pracę z
domowymi przetworami. Soki przygotowuję teraz szybko i bez problemu. Z 5 kg
wiśni otrzymałam ok. 4,5 litra gęstego soku, który przed podaniem rozcieńczam
wodą mineralną. Ilość cukru można zmniejszać wg gustu, nie zapominając jednak o
tym, że to właśnie cukier jest tutaj środkiem konserwującym, dzięki któremu
możemy z naszych zapasów korzystać przez całą zimę.
- 5 kg wiśni
- 1,5 kg cukru
Umyte wiśnie (z pestkami) wkładamy do górnego garnka-sita i
zasypujemy je 500 g cukru. Do dolnego garnka sokownika wlewamy wody do ¾ jego
wysokości. Stawiamy na ogniu i parujemy ok. 2 godzin, zlewając w międzyczasie
wytwarzający się sok, kontrolując i uzupełniając wodę w dolnym garnku oraz
mieszając wiśnie, aby oddały jak najwięcej soku.
Do otrzymanego soku dodajemy 1 kg cukru i ponownie stawiamy
na ogniu doprowadzając do wrzenia. Gorący sok przelewamy do wyparzonych słoików
lub butelek i natychmiast zakręcamy. Nie pasteryzujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz