Brownie z masą serową to zdecydowanie jedno z moich
ulubionych ciast i mogłabym je piec na okrągło. W związku z tym, że często
robię je niespodziewanie dla samej siebie, bez wcześniejszego planu, masę
serową robię z tego co akurat mam w domu. Czasami jest to serek waniliowy (taki
z wiaderka), czasami serek homogenizowany z kubeczków, a czasami twaróg z kostki.
Składniki dostosowuję wówczas do konsystencji sera, dlatego też podaję dwie
wersje przepisu na masę – do wyboru. Polecam każdą z nich!
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g serka waniliowego (np. homogenizowanego)
- 2 jajka
- 1 budyń waniliowy
Masa serowa 2:
- 500 g zmielonego twarogu z kostki
- ¼ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
Brownie: Połamaną czekoladę razem z posiekanym masłem
rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy do temperatury pokojowej.
Jajka miksujemy ze szczyptą soli i cukrem. Cały czas
miksując wlewamy przestudzona czekoladę z masłem. Na koniec wsypujemy mąkę i
proszek do pieczenia. Miksujemy.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do
pieczenia. Wylewamy ok. ¾ porcji ciasta.
Masa serowa: Składniki masy serowej z wersji 1 lub 2
miksujemy i wylewamy na masę brownie. Pozostałą porcję ciemnego ciasta
wykładamy łyżeczką w niewielkich porcjach na masę serową. Całość można
delikatnie przemieszać wykałaczką tworząc esy-floresy.
Ciasto pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.