czwartek, 6 lutego 2020

PĄCZKI Z PIEKARNIKA




Pączki z piekarnika oczywiście nie smakują jak pączki smażone w głębokim oleju, niemniej jednak są ich zdrowszą alternatywą, zachowując kształt, nadzienie i czapeczkę z lukru. Nam w tej wersji bardzo smakowały, zwłaszcza że z czystym sumieniem mogliśmy zjeść jednego, czy dwa więcej. Ciasto starałam się tak dopracować, aby było miękkie i puszyste. Duże znaczenie ma też smak dżemu, który wypełnia cały środek – ja użyłam pysznego, gęstego dżemu śliwkowo-aroniowego. Drugą porcję zjedliśmy bez lukru, oprószając pączki jedynie cieniutką warstwą cukru pudry i w tej formie również się sprawdzają. Gorąco polecam!

Składniki na 26 sztuk:
  • 2 ½ szklanki mąki tortowej
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 150 ml letniego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 3 żółtka
  • 30 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
  • 200 ml gęstego dżemu
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka
  • 1 szklanka cukru pudru

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i łyżką letniego mleka, odstawiamy na 15 min aby podrosły. Po tym czasie dodajemy je do przesianej mąki razem z resztą mleka i cukru, cukrem waniliowym, żółtkami i roztopionym, letnim masłem. Wyrabiamy jednolite, sprężyste ciasto, które będzie odchodzić od rąk. Uformowane w kulę przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na grubość 1 -1,5 cm. Szklanką wycinamy kółka o średnicy 7 – 8 cm. Każdy krążek, kolejno, układamy na dłoni, delikatnie rozciągamy, a na środek wykładamy płaską łyżeczkę dżemu. Krawędzie zbieramy w jednym miejscu, mocno ściskając, tak aby miejsce sklejenia było od spodu pączka. Pączki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 1800C, wyrośnięte pączki smarujemy przy pomocy pędzelka żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i pieczemy 14 – 15 minut, do momentu aż nabiorą złocistego koloru.  Studzimy i smarujemy lukrem z cukru pudru i niewielkiej ilości gorącej wody.

3 komentarze:

  1. wyglądają przepysznie, super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pączki, a te jeszcze bardziej bo dietetyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam! Pyszne wyszły, szybko zjedliśmy, robię powtórkę z większej porcji. Polecam!

    OdpowiedzUsuń