poniedziałek, 15 kwietnia 2019

BABKA CHAŁWOWA




Już wiele razy przekonałam się, że chałwa bardzo dobrze radzi sobie w wypiekach. Tym razem jej subtelny aromat podkreśla smak prostej, ucieranej babki. Całość polałam gęstą polewą chałwowo-czekoladową, obok której nie można przejść obojętnie. Polecam!

  • 100 g masła
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g śmietany kremówki 30%

Miękkie masło ucieramy z cukrem trzcinowym. Cały czas ucierając stopniowo dodajemy pokruszoną chałwę, a następnie po 1 jajku i porcji mąki przesianej razem z proszkiem do pieczenia. Masę przelewamy do niewielkiej formy na babkę uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąka lub bułką tartą. Pieczemy 40 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy.

Polewa: Do metalowej lub szklanej miseczki wsypujemy pokruszona chałwę i posiekaną czekoladę. Zalewamy śmietanką i stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Podgrzewamy na parze, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Ciepłą polewą polewamy wierzch babki. Dekorujemy wg uznania, np. kolorową posypką lub wiórkami białej czekolady.

2 komentarze:

  1. Ooo podeślę mamie. Sama za chałwą nie przepadam, ale ona kocha wszystko co ją zawiera :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejna rzecz do zapisania <3

    OdpowiedzUsuń