Podpłomyki to proste, chlebowe placki. Dobrze wypieczone, z
rumianą skórką można je podać do zupy, jako dodatek do dipów lub potraw z
grilla. W sezonie jesienno-zimowym smaruję je sosem z pieczonego czosnku z dużą
ilością pietruszki. Bardzo lubimy te smaki, a jednocześnie wzmacniamy odporność
organizmu w walce z wirusami.
Ciasto:
- 350 g mąki
- 10 g drożdży świeżych lub 5 g suszonych
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy
- 2 duże główki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy
Sos z czosnku i pietruszki: Główki czosnku w całości
pieczemy przez 30 min w piekarniku rozgrzanym do 2000C. Można to
zrobić dzień wcześniej lub w czasie wyrastania ciasta na podpłomyki. Upieczony
czosnek studzimy, wyciskamy z łupinek i wkładamy do malaksera. Dodajemy
pietruszkę pozbawioną najtwardszych łodyżek, wlewamy 4 łyżki oliwy i miksujemy
do połączenia się składników.
Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól,
wodę, oliwę i drożdże. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Formujemy je w
kule i odkładamy do natłuszczonej oliwą miski na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Po
tym czasie ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką, lekko wyrabiamy i dzielimy
na 6 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki, owalny placek o grubości 5
mm i układamy na blaszce. Placki nie muszą być zbyt foremne. Przykrywamy je
ściereczką i odstawiamy na 25 minut do wyrośnięcia. Następnie zaciśniętą
pięścią wgniatamy całą powierzchnię placka z wyjątkiem 1-centymetrowych
brzegów. Cały środek smarujemy sosem z czosnku i pietruszki. Pieczemy 12 – 15
minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 2100C (lub do 2300C
z grzaniem góra-dół), do momentu aż zaczną się rumienić na brzegach.
Inspiracja: „Jak być domową boginią” Nigelli Lawson
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz