piątek, 25 stycznia 2019

PODPŁOMYKI Z CZOSNKIEM I PIETRUSZKĄ




Podpłomyki to proste, chlebowe placki. Dobrze wypieczone, z rumianą skórką można je podać do zupy, jako dodatek do dipów lub potraw z grilla. W sezonie jesienno-zimowym smaruję je sosem z pieczonego czosnku z dużą ilością pietruszki. Bardzo lubimy te smaki, a jednocześnie wzmacniamy odporność organizmu w walce z wirusami.  

Ciasto:
  • 350 g mąki
  • 10 g drożdży świeżych lub 5 g suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy
Sos z czosnku i pietruszki:
  • 2 duże główki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy

Sos z czosnku i pietruszki: Główki czosnku w całości pieczemy przez 30 min w piekarniku rozgrzanym do 2000C. Można to zrobić dzień wcześniej lub w czasie wyrastania ciasta na podpłomyki. Upieczony czosnek studzimy, wyciskamy z łupinek i wkładamy do malaksera. Dodajemy pietruszkę pozbawioną najtwardszych łodyżek, wlewamy 4 łyżki oliwy i miksujemy do połączenia się składników.

Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, wodę, oliwę i drożdże. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Formujemy je w kule i odkładamy do natłuszczonej oliwą miski na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką, lekko wyrabiamy i dzielimy na 6 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki, owalny placek o grubości 5 mm i układamy na blaszce. Placki nie muszą być zbyt foremne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 25 minut do wyrośnięcia. Następnie zaciśniętą pięścią wgniatamy całą powierzchnię placka z wyjątkiem 1-centymetrowych brzegów. Cały środek smarujemy sosem z czosnku i pietruszki. Pieczemy 12 – 15 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 2100C (lub do 2300C z grzaniem góra-dół), do momentu aż zaczną się rumienić na brzegach.

Inspiracja: „Jak być domową boginią” Nigelli Lawson

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz