czwartek, 30 sierpnia 2018

BUŁKI GRYCZANKI




Potrzeba matką wynalazku! Nie lubię wyrzucać resztek jedzenia, więc kiedy z obiadu zostanie mi trochę ziemniaków, ryżu czy makaronu zawsze staram się je wykorzystać do kolejnego dania. Tak było też z kaszą gryczaną, którą podałam na obiad z gulaszem mięsnym. Została mi cała szklanka pysznej i zdrowej kaszy, na bazie której opracowałam recepturę na nowe, rodzinne bułeczki. Są mięciutkie i puszyste, a kasza, choć wcale jej nie widać, dodaje im smaku i przedłuża świeżość, gdyż jeszcze następnego dnia były jędrne i sprężyste.
 
Składniki na 12 bułek:
  • 4 szklanki mąki pszennej + 5 łyżek
  • ½ szklanki mleka + 1 szklanka
  • 50 g masła
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 roztrzepane jajko
Do posmarowania:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • siemię lniane do posypania

5 łyżek mąki wsypujemy do rondelka, zalewamy szklankę zimnego mleka i cały czas mieszając, aby nie było grudek, podgrzewamy do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Rondelek zdejmujemy z ognia i do gorącej masy dodajemy masło. Mieszamy aż się rozpuści i odstawiamy do przestudzenia.
Drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną letniego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy przestudzoną masę mączno-maślaną, zaczyn drożdżowy, ugotowaną i przestudzoną kaszę gryczaną, roztrzepane jajko, sól i pozostałe mleko. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, formujemy je w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 1900C. Wyrośnięte bułki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy siemieniem lnianym. Pieczemy 20 – 25 minut, do zrumienienia. Studzimy na metalowej kratce.


poniedziałek, 27 sierpnia 2018

CIASTO Z BRZOSKWINIOWĄ RÓŻĄ




Kiedy proste ciasto ma zachwycać wyglądem polecam użycie galaretki krystalicznej. Dzięki niej różyczki z brzoskwiń prezentują się uroczyście, a ciasto świetnie sprawdzi się na imprezie imieninowej.  

Biszkopt:
  • 5 dużych jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Masa śmietankowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 galaretka brzoskwiniowa lub krystaliczna
Dodatkowo:
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • ok. 20 herbatników maślanych
  • puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 galaretki krystaliczne

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszając przy pomocy szpatułki. Puszystą masę przekładamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 22 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy w blaszce.

Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml wrzątku. Studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i cały czas ubijając małym strumieniem wlewamy zaczynającą tężeć galaretkę. 

Wykonanie: Brzoskwinie odsączamy z syropu. Pół szklanki syropu mieszamy z pół szklanki wody i nasączamy biszkopt. Nasączony biszkopt smarujemy masą kajmakową. Na kajmaku układamy warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Wykładamy masę śmietankową, wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do lodówki do stężenia. Połówki brzoskwiń kroimy w bardzo cienkie plasterki. Delikatnie zwijając układamy je na stężałej masie śmietanowej - wciskając ich dolne krawędzie w masę, formujemy płatki róż. Wierzch ciasta polewamy galaretkami krystalicznymi rozpuszczonymi w 800 ml wody. Chłodzimy w lodówce.

piątek, 24 sierpnia 2018

SOK Z ARONII Z SOKOWNIKA




Aronia w tym roku skorzystała na upalnym lecie i nie czekając do przymrozków dojrzała już pod koniec sierpnia. Większą cześć zbioru przeznaczyłam oczywiście na soki. Od niedawna posiadam sokownik, dzięki czemu ich robienie stało się dziecinnie proste. Z 3 kg aronii otrzymałam w ten sposób ponad 2 litry gęstego soku. Osobom bez sokownika niezmiennie polecam swój tradycyjny przepis na syrop z aronii. Niezależnie od sposobu każdy powinien sobie zrobić zapas tego niezwykle zdrowego soku. Polecam!

  • 3 kg aronii
  • 1,5 kg cukru

Przebraną i umytą aronię (może być wcześniej przemrożona) wkładamy do górnego garnka-sita zasypując 500 g cukru. Do dolnego garnka sokownika wlewamy wody do ¾ jego wysokości. Stawiamy na ogniu i parujemy ok. 2 godzin, zlewając w międzyczasie wytwarzający się sok, kontrolując i uzupełniając wodę w dolnym garnku oraz mieszając aronię, aby oddała jak najwięcej soku.
Do otrzymanego soku dodajemy 1 kg cukru i doprowadzamy do wrzenia. Gorący sok przelewamy do wyparzonych słoików lub butelek i natychmiast zakręcamy. Nie pasteryzujemy.

środa, 22 sierpnia 2018

KOTLETY BROKUŁOWO-JAJECZNE




Brokuły i jajka to proste i pyszne połączenie na codzienny, bezmięsny obiad. Kotleciki są delikatne w smaku, lekko przyrumienione i chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku. Polecam!

Składniki na 12 sztuk:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1 brokuł
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie na pół-twardo, ok. 5 minut. Studzimy i drobno kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Studzimy. Jajka na twardo obieramy i kroimy w drobna kostkę. Łączymy posiekanego brokuła, cebulę oraz jajka gotowane i surowe. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej i zioła prowansalskie. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dobrze mieszamy i formujemy kotlety. Panierujemy w bułce tartej i na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na rumiano.

poniedziałek, 20 sierpnia 2018

GOFRY MARCHEWKOWE




Gofry uwielbiamy pod każdą postacią, więc niezależnie od tego czego do nich dodam, wiem że znikną w okamgnieniu. Dziś z dodatkiem warzywnym, choć na słodko i z cynamonem. Są pyszne i chrupiące z zewnątrz, a smakiem przypominają ciasto marchewkowe. Polecam!

Składniki na 12 gofrów:
  • 2 średnie marchewki (180 – 190 g, ok. 1 szklanki tartej)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Szklankę marchewki miksujemy z mąką, cukrem, mlekiem, olejem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i żółtkami. W oddzielnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pianę z białek dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną gofrownicę. Pieczemy do zrumienienia i chrupkości. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, serkiem waniliowym lub frużeliną owocową.