Kostka alpejska słynie ze swej słodyczy, uznałam więc, że
będą do niej pasowały kwaskowate czerwone porzeczki. Ta modyfikacja bardzo
przypadła nam do gustu, bo ciasto zyskało nie tylko na smaku, ale również
kolorze. Nadal jest lekkie jak chmurka i słodkie, lecz jednocześnie delikatnie
orzeźwiające, dzięki wyrazistym i soczystym owocom. To taka kostka na lato!
- 4 duże jajka
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 300 g masła
- 1 puszka masy kajmakowej (510 g)
- 200 – 250 g małych bezików
- 500 g czerwonej porzeczki
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 3 łyżki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- ½ szklanki mocnej kawy
- kieliszek rumu (opcjonalnie)
Biszkopt: Białka oddzielamy do żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy
cukier a następnie żółtka. Mąkę i kakao przesiewamy i delikatnie mieszamy z
masą przy pomocy szpatułki. Ciasto przelewamy do blaszki o wymiarach mniej
więcej 22 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.
Pieczemy przez 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C
(lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy.
Krem z bezikami: Miękkie masło miksujemy dodając
stopniowo po łyżce masy kajmakowej. Na koniec wsypujemy z grubsza pokruszone
beziki i delikatnie mieszamy.
Pianka porzeczkowa: Porzeczki obrywamy z gałązek,
płuczemy i blendujemy na mus. Otrzymany mus przecieramy przez gęste sito, aby
pozbyć się pestek i skórek. Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody, a kiedy
napęcznieje dolewamy ¼ szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i
mieszamy z musem porzeczkowym, a następnie
chłodzimy do momentu gdy masa zacznie lekko tężeć. 3 łyżki musu odkładamy, a
resztę dodajemy do ubitej na sztywno śmietany i miksujemy, dodając cukier puder
do smaku.
Wykonanie: Zimny biszkopt nasączamy kawą wymieszaną z
rumem. Wykładamy krem z bezikami, a następnie piankę porzeczkową. Na wierzchu
robimy „esy-floresy” odłożonym musem porzeczkowym. Gotowe ciasto przechowujemy
w lodówce. Po pokrojeniu kawałki ciasta możemy udekorować bezikami i
porzeczkami.