Pstrąg w migdałach to świetne danie na stół wigilijny, ale
także na piątkowy obiad. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, a
jest zdrowe i lekkie. Płatki migdałów dodają elegancji i orzechowej nuty, która
idealnie harmonizuje z soczystą i aromatyczną rybką.
- 2 sprawione pstrągi
- sok z ½ cytryny
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g masła
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Ryby oczyszczamy, myjemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z
cytryny. Oprószamy z wszystkich stron solą i pieprzem. Do rozcięcia na brzuchu
wkładamy po 1 rozgniecionym ząbku czosnku, łyżeczce posiekanej natki pietruszki
i po kilka wiórków masła. Pstrągi układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
masłem. Posypujemy płatkami migdałowymi i wiórkami masła. Przykrywamy folią
aluminiową i pieczemy 15 minut w 1800C. Po tym czasie folię
zdejmujemy i pieczemy jeszcze kolejne 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz