piątek, 8 grudnia 2017

PSTRĄG W MIGDAŁACH




Pstrąg w migdałach to świetne danie na stół wigilijny, ale także na piątkowy obiad. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, a jest zdrowe i lekkie. Płatki migdałów dodają elegancji i orzechowej nuty, która idealnie harmonizuje z soczystą i aromatyczną rybką.
 
  • 2 sprawione pstrągi
  • sok z ½ cytryny
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g masła
  •  kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Ryby oczyszczamy, myjemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy z wszystkich stron solą i pieprzem. Do rozcięcia na brzuchu wkładamy po 1 rozgniecionym ząbku czosnku, łyżeczce posiekanej natki pietruszki i po kilka wiórków masła. Pstrągi układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Posypujemy płatkami migdałowymi i wiórkami masła. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 15 minut w 1800C. Po tym czasie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze kolejne 15 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz