Czekoladowe babeczki zawsze cieszą się u nas powodzeniem. Tym
razem dodałam do nich cukinii z ogrodu, trochę charakternego cynamonu, a całość
wykończyłam polewą czekoladową z siekanymi pistacjami. Ależ były pyszne… Gorąco
polecam ten przepis!
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka kefiru
- ½ szklanki oleju
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- 100 g gorzkiej czekolady
- 400 – 450 g cukinii (1 średnia)
- szczypta soli
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- siekane pistacje
Babeczki: Cukinię (razem ze skórką) ścieramy na
dużych oczkach tarki. Oprószamy szczyptą soli i odstawiamy na sicie na ok. 30
minut. Czekoladę siekamy w drobną kostkę. Jajka miksujemy z olejem i kefirem.
Cukier mieszamy z mąką, kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Dodajemy płynne składniki z jajkami i mieszamy tylko tyle, aby wszystko dobrze
się połączyło. Wsypujemy posiekaną czekoladę i dobrze odsączoną cukinię.
Mieszamy i przekładamy do papilotek na muffinki, napełniając je do ¾ wysokości.
Pieczemy 30 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C
(lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy.
Polewa:
Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej i ciepłą smarujemy babeczki.
Posypujemy siekanymi pistacjami.