Prosty przepis i niewyszukane składniki, a mamy pyszny i szybki obiad, który zadowoli każdego. Zapiekane naleśniki można też podać na spotkaniu ze znajomymi lub zabrać na lunch do pracy.
- 1,5 szklanki mąki
- ½ łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- ok. 1 szklanki wody
- olej do smażenia
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 100 g żółtego sera
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 100 ml śmietanki 30%
- zioła prowansalskie
Naleśniki: Mąkę ze szczyptą soli, jajka i mleko
miksujemy. Miksując dolewamy około 1 szklanki wody, do uzyskania konsystencji
gęstego ciasta naleśnikowego. Rozgrzewamy patelnię, przy pomocy pędzelka
smarujemy ją olejem i wylewamy porcję ciasta. Smażymy kolejno 10 nieco
grubszych i słabo przyrumienionych naleśników.
Dodatkowo: Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w
drobną kostkę. Podsmażamy razem na rozgrzanym oleju, przyprawiamy solą i
pieprzem do smaku i lekko studzimy.
Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. 2 – 3 łyżki startego
sera oraz posiekaną natkę pietruszki dodajemy do pieczarek i mieszamy.
Na każdy naleśnik wykładamy 1 sporą łyżkę farszu,
rozprowadzając go po całej powierzchni. Naleśniki zwijamy w ruloniki i układamy
w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Przy pomocy pędzelka wierzch
naleśników smarujemy śmietanką, posypujemy ziołami prowansalskimi i posypujemy
resztą tartego sera. Zapiekamy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.