Te złociste nuggetsy na stał weszły do naszego jadłospisu. Są soczyste dzięki marynowaniu mięsa w maślance, bogate w smaku i co najważniejsze – pieczone w piekarniku, dzięki czemu nieco mniej kaloryczne. Świetna, zdrowa propozycja dla dzieci i nie tylko!
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 szklanka maślanki lub kefiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- ½ szklanki bułki tartej
- 2 jajka
- ½ szklanki mąki
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej lub wędzonej
- 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ok. 50 g masła
Pierś z kurczaka kroimy w paseczki o grubości 1 cm. Mieszamy
z łyżeczką soli i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Zalewamy szklanką
maślanki i wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Zamarynowane mięso płuczemy na sicie i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika smarujemy masłem i
wykładamy papierem do pieczenia.
Płatki kukurydziane częściowo rozdrabniamy i mieszamy z
bułką tartą. Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Mąkę mieszamy z solą,
papryką słodką i ostrą oraz pieprzem.
Kawałki mięsa panierujemy kolejno w mące z przyprawami, jajku,
a następnie w płatkach kukurydzianych z bułką tartą. Układamy na blaszce. Mięso
posypujemy wiórkami masła i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego
do 2000C (lub do 2200C bez termoobiegu). Pieczemy 15 – 20
minut do zezłocenia.
Świetny przepis. Zrobiłam sobie nuggetsy według Twojego przepisu i są one najlepsze na świecie! KFC czy MC Donald's chowają się przy tym :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuń