Na dobry tort zawsze znajdzie się okazja, a jeśli będzie
potrójnie kawowy to tym bardziej. Biszkopt upiekłam z dodatkiem kawy
tradycyjnie mielonej, krem jest na kawie rozpuszczalnej i dodatkowo całość
nasączona jest likierem kawowym. Idealny deser dla prawdziwego kawosza!
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżka kawy mielonej
- 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka wrzącej wody
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki likieru kawowego
- 150 ml likieru kawowego
- 60 ml wody
- 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- ciemne kakao do oprószenia
- wiórki czekoladowe
- ewentualnie ozdoby cukrowe
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy
mikserem na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy
cukier i żółtka. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy, dodajemy czubatą
łyżkę kawy mielonej i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do
pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku
z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez
termoobiegu) przez ok. 40 min. Studzimy. Przed wyjęciem biszkoptu, jego boki
delikatnie oddzielamy od blaszki przy pomocy nożyka.
Krem kawowy: Kawę rozpuszczalną zalewamy łyżką
wrzącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek
mascarpone, przestudzoną kawę, likier kawowy oraz cukier puder do smaku (ok. 4
łyżek). Miksujemy.
Wykonanie: Biszkopt kroimy na 3 cienkie blaty.
Pierwszy z blatów układamy na paterze i nasączamy 1/3 ponczu
przygotowanego z wody i likieru kawowego. Wykładamy 1/3 kremu kawowego i
delikatnie dociskamy drugim blatem biszkoptu. Nasączamy go połową pozostałego ponczu i
smarujemy połową pozostałego kremu. Wykładamy ostatni blat biszkoptu, nasączamy go resztą
ponczu. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem kawowym. Boki
dekorujemy wiórkami czekoladowymi, a górę tortu posypujemy ciemnym kakao (warstwę kakao oprószyłam dodatkowo cukrem pudrem używając dekoracyjnego szablonu).
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, przekładamy do rękawa cukierniczego i
dookoła tortu wyciskamy rozetki. Dodatkowo tort można udekorować ozdobami
cukrowymi. Gotowy tort przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz