Lody na słodkim mleku skondensowanym najlepsze są z
dodatkiem lekko kwaskowatych owoców. Z jagodami smakują po prostu bosko.
Zamrażają się równomiernie, bez konieczności częstego mieszania i używania
maszynki do lodów. Z tej porcji otrzymamy mniej więcej 1 litr lodów. Polecam!
- 3 szklanki jagód leśnych (ok. 400 g)
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
- 1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36% (250 ml)
Jagody przebieramy, płuczemy i rozdrabniamy przy pomocy
blendera. Mus jagodowy przecieramy przez gęste, metalowe sito.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i cały czas miksując
wolno dolewamy mleko skondensowane, a na koniec gładki mus jagodowy. Masę
przelewamy do zamykanego pudełka i wstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na
całą noc do zamrażarki. Wyjmujemy kilka minut przed podaniem.
Wyglądają bosko!
OdpowiedzUsuń