wtorek, 14 czerwca 2016

KRUCHY GRYSIKOWIEC Z TRUSKAWKAMI




Truskawkowe szaleństwo wciąż trwa. Robię dżemy, kompoty, koktajle i wciąż nie mamy ich dość. Dziś proponuję lekkie, kruche ciasto z grysikową pianką i truskawkami. Pychotka na środek tygodnia!

Kruche ciasto:
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 200 g masła lub margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa grysikowa:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 ½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki kaszy manny
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 serek homogenizowany waniliowy, 250 g
Dodatkowo:
  • ok. 500 g truskawek
  • cukier puder

Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodajemy zimne, posiekane masło, cukier i żółtka. Całość siekamy nożem, a następnie energicznie zagniatamy do uzyskania zwartego ciasta. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części, mniej więcej ¾ i ¼. Mniejszą porcję formujemy w kulę, wkładamy do woreczka foliowego i wkładamy do zamrażalki. Większą porcją wylepiamy dno blaszki o wymiarach 20 x 36 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastem wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Masa grysikowa: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dosypujemy cukier, a następnie, zmniejszając obroty miksera, dodajemy kaszę manną, proszek budyniowy oraz serek homogenizowany. Delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Masę wykładamy na schłodzony spód ciasta. 

Na masie grysikowej układamy umyte i przecięte na połówki truskawki, rozcięciem do góry. Na wierzch ścieramy na dużych oczkach tarki zmrożoną porcję ciasta.
Pieczemy 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu).
Przestudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz