Truskawkowe szaleństwo wciąż trwa. Robię dżemy, kompoty,
koktajle i wciąż nie mamy ich dość. Dziś proponuję lekkie, kruche ciasto z
grysikową pianką i truskawkami. Pychotka na środek tygodnia!
- 2 ½ szklanki mąki
- 200 g masła lub margaryny
- ½ szklanki cukru
- 6 żółtek
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 białek
- szczypta soli
- 1 ½ szklanki cukru
- ¾ szklanki kaszy manny
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1 serek homogenizowany waniliowy, 250 g
- ok. 500 g truskawek
- cukier puder
Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, proszek do
pieczenia i kakao. Dodajemy zimne, posiekane masło, cukier i żółtka. Całość
siekamy nożem, a następnie energicznie zagniatamy do uzyskania zwartego ciasta.
Ciasto dzielimy na dwie nierówne części, mniej więcej ¾ i ¼. Mniejszą porcję formujemy
w kulę, wkładamy do woreczka foliowego i wkładamy do zamrażalki. Większą porcją
wylepiamy dno blaszki o wymiarach 20 x 36 cm, wyłożonej uprzednio papierem do
pieczenia. Blaszkę z ciastem wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Masa grysikowa: Białka ze szczyptą soli ubijamy na
sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dosypujemy cukier, a następnie,
zmniejszając obroty miksera, dodajemy kaszę manną, proszek budyniowy oraz serek
homogenizowany. Delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Masę
wykładamy na schłodzony spód ciasta.
Na masie grysikowej układamy umyte i przecięte na połówki
truskawki, rozcięciem do góry. Na wierzch ścieramy na dużych oczkach tarki
zmrożoną porcję ciasta.
Pieczemy 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do
1700C (lub do 1900C bez termoobiegu).
Przestudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz