Danie niewymagające ani zachodu, ani wielkich umiejętności,
a prezentujące się niezwykle okazale. Robi się praktycznie samo, w jednym
naczyniu, w piekarniku. Smaki i aromaty łączą się w jedną harmonijną całość, mięso
jest miękkie i soczyste, a warzywa lekko zrumienione. Bardzo lubimy takie
obiady!
- 3 – 4 golonki z indyka
- 4 – 5 ziemniaków
- 2 duże marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- pół większego selera
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- przyprawa do ziemniaków
- oliwa lub olej
Golonki z indyka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, i
na 2 godziny włożyć do lodówki. Po tym czasie obsmażyć na rumiano z wszystkich
stron na rozgrzanym oleju. Przełożyć do dużego naczynia do zapiekania.
Warzywa obrać i pokroić w dużą kostkę lub talarki. Skropić
oliwą i wymieszać z przyprawą do ziemniaków. Mieszanką warzyw obłożyć golonki w
naczyniu do zapiekania. Podlać 1 szklanką wody, przykryć folią aluminiową i
wstawiać na 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do 2000C. Po tym
czasie folię zdjąć i piec jeszcze 30 minut, do zrumienienia.
to musiało być pyszne mięsko
OdpowiedzUsuńDobre jedzonko i apetycznie wyglada🙂
OdpowiedzUsuń