Sezon rabarbarowy zaczynam w tym roku pysznym, kruchym
ciastem z budyniem i bezą. Klasyk w rabarbarowej odsłonie, zawsze się udaje i
szybko znika, więc nie warto go piec na mniejszej blaszce. Oj, tęskniłam za
tym rabarbarem bardzo… Na szczęście już jest i pięknie zdobi mój ogród
baldachimem swych liście!
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru pudru
- 250 g masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 3 szklanki mleka
- 5 białek
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 600 g rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka cukru pudru
Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy 3
łyżkami cukru i odstawiamy na 30 minut, aby puścił sok.
Kruche ciasto: Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i
cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy zimne posiekane masło i żółtka.
Energicznie zagniatamy ciasto, formujemy je w kulę, wkładamy do foliowego
woreczka i na godzinę umieszczamy w lodówce.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Mniej
więcej 1/3 cześć ciasta ponownie wkładamy do lodówki, a większą porcją cienko
wylepiamy dno blaszki o wymiarach 20 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowany spód ciasta pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
Budyń: Proszek budyniowy mieszamy z cukrem i 1
szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy i mieszając wlewamy budyń.
Gotujemy do zgęstnienia. Gorący budyń wylewamy na podpieczony spód ciasta.
Równo rozsmarowujemy.
Rabarbar odsączamy z nadmiaru soku i układamy na budyniu.
Beza: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną,
lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną.
Masę wykładamy na rabarbar. Wyrównujemy.
Na pianę z białek ścieramy na dużych oczkach tarki
schłodzoną porcję ciasta.
Ciasto pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
Studzimy i polewamy strużkami lukru z jednej szklanki cukru pudru i niewielkiej
ilości gorącej wody.
bardzo dobre,znika ze stołu błyskawicznie,dzieki za przepis
OdpowiedzUsuńciasto bardzo dobre, robie już kolejny raz
OdpowiedzUsuń