Sok z buraka ma wiele cennych składników, więc jego picie
zaleca się przy licznych schorzeniach. Zawiera dużo kwasu foliowego, a także
potas, żelazo, mangan, kobalt, witaminy A, C i z grupy B. Warto pić go także
profilaktycznie, zapobiegając anemii i złemu samopoczuciu. Jednak picie soku z
samego buraka jest dość dużym wyzwaniem, zwłaszcza dla osób nieprzygotowanych
na jego ostry, mocno skoncentrowany smak (wiem co mówię, bo przez jakiś czas
piłam). Najłatwiej oswajać się z nim stopniowo, łącząc z łagodniejszymi sokami
owocowo-warzywnymi i w miarę możliwości z czasem zwiększać jego udział. Taki
zdrowy i pyszny sok chętnie pije moja córka, a ja z radością jej towarzyszę.
- 1 średniej wielkości czerwony burak
- 6 soczystych jabłek
- 3 duże marchewki
- 1 pomarańcza
- kawałek dyni (opcjonalnie)
Buraczka obieramy i kroimy na ćwiartki. Umyte jabłka kroimy
na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Marchewki i pomarańcze obieramy.
Dynię obieramy ze skórki i pozbawiamy nasion.
Wszystkie warzywa i owoce przepuszczamy przez sokowirówkę.
Sok mieszamy i rozlewamy do szklanek. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.