wtorek, 12 maja 2015

BABECZKI BANANOWO-RABARBAROWE




Szybkie babeczki na wiosenny piknik pod kwitnącą jabłonią. Pachnące bananami, z kwaskowatym rabarbarem i wilgotne od jogurtu. Polecam!

Składniki na 20 – 24 babeczki:
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 duży jogurt 390 g
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g rabarbaru (ok. 2 łodyg)

Masło przekładamy do rondelka, topimy, wsypujemy cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Lekko studzimy i dodajemy rozgniecione widelcem banany, a następnie jogurt i roztrzepane jajka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i łączymy z mokrymi składnikami, mieszając tylko tyle, aby wszystko dobrze połączyć. Rabarbar obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy. Mieszamy i przekładamy ciasto do foremek na babeczki, napełniając je prawie do pełna. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). 

Rabarbarowa rewolucja

2 komentarze:

  1. Chętnie zabrałabym takie babeczki na piknik! Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS - właśnie piknikowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo interesujący wpis. Unikalne połączenie słodkości z lekko kwaskowym smakiem ;)

    OdpowiedzUsuń