Szybkie babeczki na wiosenny piknik pod kwitnącą jabłonią.
Pachnące bananami, z kwaskowatym rabarbarem i wilgotne od jogurtu. Polecam!
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 dojrzałe banany
- 1 duży jogurt 390 g
- 2 jajka
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g rabarbaru (ok. 2 łodyg)
Masło przekładamy do rondelka, topimy, wsypujemy cukier i
mieszamy do jego rozpuszczenia. Lekko studzimy i dodajemy rozgniecione widelcem
banany, a następnie jogurt i roztrzepane jajka. Mąkę i proszek do pieczenia
przesiewamy i łączymy z mokrymi składnikami, mieszając tylko tyle, aby wszystko
dobrze połączyć. Rabarbar obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy.
Mieszamy i przekładamy ciasto do foremek na babeczki, napełniając je prawie do
pełna. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C
(lub do 1900C bez termoobiegu).
Chętnie zabrałabym takie babeczki na piknik! Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS - właśnie piknikowy :)
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący wpis. Unikalne połączenie słodkości z lekko kwaskowym smakiem ;)
OdpowiedzUsuń