Jeśli znudzą się wam tradycyjne kotlety mielone, warto
nadziać je kolorowym farszem z pieczarek, pora, ogórka i papryki. Świetnie
wyglądają i bardzo dobrze smakują. Polecam!
- 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowego)
- 1 jajko
- 2 – 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki wody
- sól, pieprz
- mąka do panierowania
- jajko do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- 200 g pieczarek
- 1 por
- 1 ogórek konserwowy
- 2 płaty marynowanej papryki
- sól, pieprz
- olej
Farsz: Pieczarki myjemy i ścieramy na dużych oczkach
tarki. Białą część pora płuczemy i kroimy na cienkie paseczki. Ogórka i paprykę
kroimy w drobną kosteczkę.
Pieczarki wrzucamy na gorącą patelnię i podgrzewamy do
momentu wyparowania całej wody. Wlewamy 1 – 2 łyżki oleju, dorzucamy pora i
smażymy ok. 5 minut. Studzimy, przyprawiamy do smaku solą i pieprze, dodajemy
ogórki i paprykę. Mieszamy.
Zrazy: Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą
i wodą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Porcje mięsa wielkości jak na
tradycyjne kotlety mielone rozpłaszczamy na kształt prostokąta. Na środek
wykładamy 1 łyżkę farszu i bardzo dokładnie zlepiamy boki mięsa, tworząc
podłużne zraziki. Panierujemy je kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do
zrumienienia z wszystkich stron.
fajny przepis na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńSuper przepis napewno wykorzystam dziękuję bardzo za wspanialy przepis Elzbieta. 0
OdpowiedzUsuńJuż wypróbowałam, bardzo smaczne. Polecam
OdpowiedzUsuń