W moim lipcowym ogrodzie królują czereśnie, porzeczki i
agrest, więc naprzemiennie dodaję je do ciast i deserów, aby w pełni nacieszyć
się nimi, póki są świeże i najpyszniejsze. Dziś proste ciasto ucierane z
czerwonym agrestem posypane migdałową kruszonką. Dla wilgotności dodałam
jogurtu naturalnego, dzięki któremu ciasto dłużej zachowa świeżość. Polecam!
- 100 g masła lub margaryny
- ¾ szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 500 g agrestu
- ½ szklanki zmielonych migdałów
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki miękkiego masła
Ciasto: Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą
masę. Stopniowo dodajemy na przemian jajka, jogurt i mąkę przesianą z proszkiem
do pieczenia.
Ciasto przekładamy do blaszki o wym. 21 x 26 cm lub podobnej,
wyłożonej papierem do pieczenia.
Agrest myjemy i pozbawiamy szypułek. Równomiernie rozkładamy
na cieście.
Kruszonka: Wszystkie składniki rozcieramy palcami do
momentu aż dobrze się połączą i będą się luźno przesypywały przez palce.
Kruszonką posypujemy ciasto z agrestem.
Pieczemy ok. 35-40 min w piekarniku z termoobiegiem
rozgrzanym do 1700C (lub bez termoobiegu do 1900C).
szkoda, że nie mam gdzie kupić agrestu. pamiętam czasy kiedy zrywałam jasny u babci :)
OdpowiedzUsuńZ jasnym byłoby równie pyszne...
UsuńMigdałowa kruszonka absolutnie podbiła moje serce :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńAleż mi się marzy własny ogród pełny takich pyszności... :)
Już na zdjęciu wygląda świetnie, a poza tym kruszonka z owocami jest moim jednym z ulubionych ciast, super;)
OdpowiedzUsuńÇa a l'air exquis!:Auriez-vous la traduction de cette recette en français ? Sinon je demanderais a ma tata polonaise de me la traduire :) Bonne soirée
OdpowiedzUsuńNiestety nie znam francuskiego:(
Usuń