Młoda kapusta skusiła mnie do ugotowania szybkiego
kapuśniaczka. Gotowy w nieco ponad pół godziny, pachnący koperkiem, po prostu
pyszny. Zapraszam do stołu!
- 3 skrzydełka z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 mały korzeń pietruszki
- mały kawałek selera
- 4 ziemniaki
- 1 mała główka młodej kapusty (lub pół większej)
- liść laurowy
- liść selera
- liść pora
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- sól, pieprz
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka octu
- pół pęczka koperku
Skrzydełka zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy ziarna ziela
angielskiego i pieprzu oraz listek laurowy. Gotujemy około 10 minut.
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy
w drobną kostkę. Pokrojone warzywa oraz liść selera i pora dodajemy do zupy.
Solimy i gotujemy ok. 15 minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy
do zupy razem z kapustą pokrojoną w kostkę. Gotujemy do miękkości wszystkich
warzyw, ok. 6-10 minut. Kapusta powinna być miękka, ale nie rozgotowana.
Przyprawiamy łyżką octu, solą i pieprzem. Posypujemy drobno posiekanym
koperkiem.
Z młodej kapusty smakuje wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuń