czwartek, 15 maja 2014

SŁODKO-SŁONE CIASTECZKA Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI




Uwielbiam te ciasteczka! Słodko-słone w smaku, niezwykle kruche, z chrupiącymi orzeszkami. Niech nie zwiedzie was ich niepozorny wygląd – już po pierwszych kęsie będziecie mieli ochotę zjeść wszystkie;) A pracy z nimi tyle co nic. Polecam!

Składniki na 1 dużą blachę – ok. 25 ciasteczek:
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g miękkiej margaryny
  • 75 g brązowego cukru + trochę do posypania
  • 1 duże jajko
  • 175 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100-125 g solonych orzeszków ziemnych
Masło i margarynę ucieramy z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodajemy jajko, miksujemy i wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy solonych orzeszków. Mieszamy. Dłońmi formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące niewielkie jego porcje można nakładać bezpośrednio na natłuszczoną blachę przy pomocy małej łyżeczki. Każde ciastko spłaszczamy przy pomocy denka od szklanki umoczonego olejem i zanurzonego w brązowym cukrze.
Ciastka pieczemy przez 10 – 15 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C – do lekkiego zrumienienia. Studzimy na metalowej kratce.

Źródło: „Jak być domową boginią” – Nigella Lawson.

2 komentarze: