Świetny, kolorowy gulasz z udek indyka. Przygotowuję go
niezawodnie od lat, bo bardzo wszystkim smakuje. Dobry do ryżu, makaronu,
a jeśli dodamy odrobinę więcej wody także jako gęsta zupa gulaszowa z
pieczywem. Smacznego!
- 500 g mięsa z udek indyka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 150 g pieczarek
- 2 duże cebule
- ½ łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
- natka pietruszki
- olej
Mięso z udźca kroimy w kostkę gulaszową i obsmażamy na
rozgrzanym oleju na złotobrązowo. Przekładamy do garnka, przyprawiamy solą,
pieprzem i tymiankiem. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy przez około 15
minut.
Papryki oczyszczamy i kroimy w paski, cebule w drobną kostkę,
a pieczarki w plasterki. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę i
podsmażamy aż stanie się szklista. Dorzucamy do niej paprykę i smażymy razem przez
około 5 minut. Warzywa przekładamy do indyka, a na patelnię wkładamy pieczarki i
lekko je podsmażamy. Przekładamy je do mięsa i wszystko razem gotujemy przez
5-10 minut, do miękkości. Śmietanę hartujemy odrobiną gorącego sosu, wlewamy do
garnka i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprze oraz posypujemy
drobno posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz