czwartek, 20 marca 2014

GULASZ Z INDYKA Z PAPRYKĄ I PIECZARKAMI




Świetny, kolorowy gulasz z udek indyka. Przygotowuję go niezawodnie od lat, bo bardzo wszystkim smakuje. Dobry do ryżu, makaronu, a jeśli dodamy odrobinę więcej wody także jako gęsta zupa gulaszowa z pieczywem. Smacznego!

  • 500 g mięsa z udek indyka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 150 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • ½ łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki
  • olej

Mięso z udźca kroimy w kostkę gulaszową i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złotobrązowo. Przekładamy do garnka, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy przez około 15 minut.
Papryki oczyszczamy i kroimy w paski, cebule w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę i podsmażamy aż stanie się szklista. Dorzucamy do niej paprykę i smażymy razem przez około 5 minut. Warzywa przekładamy do indyka, a na patelnię wkładamy pieczarki i lekko je podsmażamy. Przekładamy je do mięsa i wszystko razem gotujemy przez 5-10 minut, do miękkości. Śmietanę hartujemy odrobiną gorącego sosu, wlewamy do garnka i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprze oraz posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz