wtorek, 25 lutego 2014

PĄCZKI TRADYCYJNE




Tradycyjne pączki, nadziewane konfiturą. Według wielokrotnie testowanego przepisu mojej mamy, po prostu najlepsze. Są mięciutkie, rozpływające się w ustach i niezwykle smaczne. Jeśli nie macie wypróbowanego przepisu na Tłusty Czwartek gorąco je polecam! Smacznego!

Składniki na ok. 35 sztuk:
  • 500 g mąki tortowej
  • 5 żółtek
  • 50 g świeżych lub 18 g suchych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła lub margaryny
  • 50 g cukru (4 łyżki)
  • skórka z ½ cytryny
  • 2 łyżki wódki lub rumu
Dodatkowo:
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • konfitura do nadziewania
  • cukier puder
Świeże drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i ¼ szklanki mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn drożdżowy lub suche drożdże, żółtka, pozostały cukier i mleko, skórkę otartą z połowy cytryny i wódkę lub rum. Mieszamy i dodajemy roztopione i lekko przestudzone masło. Zagniatamy do momentu aż ciasto zrobi się miękkie i gładkie. Formujemy je w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę oprószoną mąką, lekko zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość ok. 1-1,5 cm. Szklanką o średnicy 6 – 7 cm wykrawamy kółka. Przekładamy je na blat lekko oprószony mąką i przykrywamy ściereczką na około 30 min.
Kiedy pączki wyrosną, w szerokim garnku rozgrzewamy olej. Wkładamy pączki i smażymy na złoto-brązowo z obu stron. Temperaturę oleju należy kontrolować na bieżąco – w zbyt gorącym będą się szybko przypalały i pozostaną surowe w środku, natomiast w zbyt niskiej za bardzo nasiąkną tłuszczem. Wyjmujemy i odsączamy na papierowym ręczniku.
Gorące pączki nadziewamy ulubioną konfiturą (np. różaną) przy użyciu długiej tylki do nadziewania. Jeśli takiej nie posiadamy konfiturę możemy nałożyć również przed pieczeniem na wycięte krążki ciasta, zwracając uwagę aby dobrze je posklejać.
Kiedy wszystkie pączki będą nadziane należy je polukrować. Cukier puder (zużyłam około 1,5 szklanki) mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej wody i smarujemy nim wciąż ciepłe pączki. Odkładamy do przestudzenia.

W maszynie do pieczenia chleba:
Dodajemy składniki zgodnie z instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie i na koniec drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta i pozostawiamy je w maszynie aż do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę i postępujemy zgodnie z przepisem powyżej.


Bardzo Tłusty Czwartek 2014

8 komentarzy:

  1. Zapisuję do wypróbowania w czwartek;))

    OdpowiedzUsuń
  2. widzę, że przygotowania do święta o niebo lepszego od walentynek, czytaj TŁUSTY CZWARTEK- Idą pełna parą!. Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga http://rozsmakuj.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe pączki, mięciutkie, delikatne, dziękuję, zostaną u mnie na zawsze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przypadły Ci do gustu;) Mi również trudno się od nich oderwać;) Pozdrawiam gorąco!

      Usuń
  4. Dzień dobry, bardzo proszę o informacje, gdzie można kupić taką "strzykawkę" do wstrzykiwania marmolady do pączków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do nadziewania pączków używam długiej, wąskiej tylki kupionej w większym zestawie z różnymi końcówkami do dekoracji ciast i tortów, które można zamontować na rękawie cukierniczym. Można takie kupić chyba w każdym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego, często także w hipermarketach oraz w sklepach internetowych. Szukając np. na Allegro proszę wpisać "tylka do pączków".

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za pomoc! :)

      Usuń