Przepis na te pyszne ciastka przyniosła ze szkoły już dobre
dwadzieścia lat temu moja siostra i od tamtej pory figurują w moim zeszycie jako
„ptysie Iwonki” (bo można z nich przygotować również ptysie z bitą śmietaną).
Przygotowuję je zdecydowanie zbyt rzadko! Są niebiańsko pyszne i zawsze znikają
w zadziwiająco szybkim tempie. Nadziane kremem budyniowym smakują jak małe karpatki.
Dacie się skusić?
- 1 szklanka wody
- 100 g masła lub margaryny
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- 4 jajka
- 2 budynie waniliowe
- 750 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 200 g masła
- 1 czekolada gorzka lub mleczna
- 2 łyżki masła
W garnku z grubym dnem zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i
masłem. Energicznie mieszając dosypujemy mąkę. Masa zrobi się bardzo gęsta i
zacznie odchodzić od ścianek garnka. Mieszając podgrzewamy ją przez 3-4 min, aż
zrobi się lekko szklista, a mąka dobrze się zaparzy, dzięki czemu ciastka pięknie
nam wyrosną. Odstawiamy do przestudzenia.
Do zimnej masy dodajemy po 1 jajku, za każdym razem dobrze
miksując. Ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej
gwiazdki. Na blaszkę wyłożona papierem lub matą do pieczenia wyciskamy eklery o
długości mniej więcej 10 cm i szerokości 3 cm.
Pieczemy w temperaturze 2000C przez 25 min, do
momentu aż pięknie się zezłocą.
Studzimy i ostrym nożem przekrawamy wzdłuż na pół.
Krem: 500 ml mleka zagotowujemy. Pozostałe mleko
mieszamy z budyniami i cukrem. Wlewamy na gotujące się mleko i mieszając
zagotowujemy. Odstawiamy do przestudzenia.
Miękkie masło miksujemy i stopniowo dodajemy po 1 łyżce
zimnego budyniu. Masą napełniamy eklery.
Polewa: Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli
wodnej. Dekoracyjnie polać gotowe eklery.
Mniam, mniam. Eklerki ... W sam raz na karnawał :)
OdpowiedzUsuńświetne Ci wyszły, bardzo smacznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe eklery, ślicznie wyglądają i z pewnością tak samo smakują.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
Super eklerki, tylko masa wyszla za zadka, a robilam dokladnie jak w przepisie...
OdpowiedzUsuńByć może zależy to od rodzaju użytego budyniu. Ugotowany w mniejszej ilości mleka niż zaleca producent powinien być odpowiednio gęsty. Masę można też przed nadziewaniem eklerków wstawić do lodówki, dzięki czemu dodatkowo zgęstnieje. Mam nadzieję, że następnym razem uda się idealnie;) Pozdrawiam!
Usuńw przepisie bylo dodac 500 ml mleka czyli na 2 bydynie litr, zgodnie z pani przepisem dodalam 750 ml, no nic nastepnym razem dodam mniej moze wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńWitam. A co by bylo jak bym zrobil krem z okolo 2 budynii śmietankowych i kostki masła ? Doradzi ktoś ?
OdpowiedzUsuńMój przepis przewiduje właśnie użycie 2 budyni na kostkę masła. Smak może być zarówno waniliowy jak i śmietankowy. Nie bardzo rozumiem pytania...
Usuńjak domowy przepis to budyń też powinien być domowy a nie z paczki !!!
OdpowiedzUsuńAle przecież nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykonać do tych eklerków domowy budyń. Każdy ma prawo wyboru i dowolnej modyfikacji przepisu. Osobiście lubię sobie ułatwiać życie i budyń z paczki mi tutaj nie przeszkadza.
Usuń