wtorek, 7 stycznia 2014

KARKÓWKA Z CEBULKĄ



Propozycja na obiadową porcję soczystej karkówki z cebulką. Smaczne i niebanalne. Polecam!

  • 1 kg karkówki
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka musztardy
  • 2-3 czerwone cebule
  • oregano
  • sól, pieprz
  • olej
Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Z obu stron oprószamy je solą i pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce wysmarowanej olejem.
Majonez mieszamy z musztardą, śmietaną i suszonym oregano do smaku. Sosem smarujemy płaty mięsa.
Cebule obieramy i kroimy w cienkie krążki, a następnie układamy na mięsie z sosem. Pieczemy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 2000C przez ok. 50 min, do miękkości mięsa.


Inspiracja: gazeta „Przepisy czytelników” nr 7/2012.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz