Propozycja na obiadową porcję soczystej karkówki z cebulką.
Smaczne i niebanalne. Polecam!
- 1 kg karkówki
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka musztardy
- 2-3 czerwone cebule
- oregano
- sól, pieprz
- olej
Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Z obu stron
oprószamy je solą i pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce
wysmarowanej olejem.
Majonez mieszamy z musztardą, śmietaną i suszonym oregano do
smaku. Sosem smarujemy płaty mięsa.
Cebule obieramy i kroimy w cienkie krążki, a następnie
układamy na mięsie z sosem. Pieczemy bez przykrycia w piekarniku
rozgrzanym do 2000C przez ok. 50 min, do miękkości mięsa.
Inspiracja: gazeta „Przepisy czytelników” nr 7/2012.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz