poniedziałek, 30 grudnia 2013

SAŁATKA ŚLEDZIOWA




Za solonymi śledziami specjalnie nie przepadamy, ale są takie dni w roku kiedy patrzymy na nie przychylniejszym okiem. W tej sałatce smakują wyśmienicie. Przepis pochodzi z wydanej właśnie książki Anny Ficner-Ogonowskiej „Szczęście w cichą noc”, będącej świąteczną kontynuacją losów Hani i Mikołaja z poprzednich 3 pięknych i wzruszających książek autorki. Zarówno książki jak i przepis na sałatkę śledziową gorąco polecam!

  • 50 dag solonych płatów śledziowych (najlepiej matiasów)
  • 70 dag ziemniaków
  • 30 dag kiszonych ogórków
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duża czerwona cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Śledzie płuczemy i moczymy w zimnej wodzie przez 2 godziny. Następnie wodę zmieniamy i moczymy kolejne 2 godziny. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie lub na parze, studzimy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Ogórki i jajka również kroimy w drobną kostkę a wymoczone śledzie w większe prostokąty. Groszek odcedzamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Majonez mieszamy z musztardą, sola i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem dekorujemy gałązkami zieleniny lub krążkami cebuli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz