Domowy krem czekoladowy… mniam! O niebo lepszy od kupionego,
plus satysfakcja jaką daje jego własnoręczne przygotowanie. Świetny do
naleśników, kanapek czy nadziewanych rogalików. Najlepszy jest w temperaturze
pokojowej, bo w lodówce szybko twardnieje, ale jest to jego jedyna, niewielka
wada.
Z tej porcji otrzymałam ok. 500 ml kremu. Polecam!
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 150 ml mleka 3,2%
- ¾ szkl. mleka w proszku
- ¾ szkl. mielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
Czekoladę połamaną na mniejsze kawałki umieszczamy w metalowej
lub szklanej misce nad garnkiem z gotującą się wodą i roztapiamy.
Mleko z cukrem zagotowujemy i mieszając trzepaczką wsypujemy
mleko w proszku, uważając aby nie porobiły się grudki.
Mleko wlewamy do rozpuszczonej czekolady, mieszamy. Dodajemy
masło i mieszamy aż się rozpuści. Wsypujemy orzechy, ponownie mieszamy i krem
gotowy. Możemy go przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce lub wykorzystać
od razu.
Źródło: „Pyszne 25” Anny Starmach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz