Uwielbiam chałwę w wypiekach, więc nic dziwnego, że smak tej
niepozornej babki po prostu mnie zachwycił! Jest lekka, puszysta, słodka, z
wyczuwalnym smakiem chałwy. Do jej przygotowania potrzeba naprawdę niewielu
składników i jeszcze mniej czasu. Będzie więc idealnym ciastem do przygotowania
na szybko, dla niespodziewanych gości. Przepis minimalnie zmieniłam rezygnując
z dodawania cukru waniliowego, bo tak jak przewidziałam, jest już wystarczająco
słodka. Gorąco polecam!
- 180 g margaryny
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g chałwy waniliowej
Miękką margarynę ucieramy z cukrem na biały puch. Chałwę
rozdrabniamy, dodajemy do masy i miksujemy. Żółtka oddzielamy od białek i
dodajemy do masy na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Białka
ubijamy na sztywno i delikatnie, przy pomocy łyżki lub szpatułki łączymy z
masą.
Ciasto przekładamy do dwóch małych keksówek wyłożonych
papierem do pieczenia lub natłuszczonych i oprószonych bułką tartą. Pieczemy ok.
30 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C. Przed
wyjęciem z piekarnika ciasto nakłuwamy patyczkiem –będzie gotowe kiedy wyciągniemy suchy patyczek.
Źródło: Najlepsze ciasta nr 10(5)/2013.
proste, ale zaskakujące!
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł, muszę kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMmm, z chałwą musiała smakować zupełnie wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuń