sobota, 13 kwietnia 2013

PIZZA Z MIĘSEM MIELONYM




Domową pizzę robię zawsze w rozmiarze XXL na największej blaszce piekarnikowej. Tutaj wersja na bogato z mięsem mielonym, przybrana kolorami ogórka i papryki. Polecam!

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Farsz:

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 3 ogórki kiszone lub konserwowe
  • mały słoik papryki konserwowej
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 2 cebule
  • 15 dag sera żółtego
  • przyprawa uniwersalna typu Vegeta
  • sól, pieprz

Ciasto: Do mąki dodajemy olej, sól i na koniec drożdże rozpuszczone w wodzie z dodatkiem cukru. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i przenosimy na dużą blachę z piekarnika posmarowaną olejem.
Farsz: Cebule drobno pokroić, zeszklić na patelni, dorzucić rozdrobnione mięso mielone, przysmażyć, dodać pomidory i dusić wszystko razem ok. 5 min. Przyprawić przyprawą uniwersalną, solą i pieprzem. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce.
Na ciasto wyłożyć równomiernie masę mięsną, ogórki i paprykę, wierzch posypać serem. Zapiekać ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.
Podawać z keczupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz