Domową pizzę robię zawsze w rozmiarze XXL na największej
blaszce piekarnikowej. Tutaj wersja na bogato z mięsem mielonym, przybrana
kolorami ogórka i papryki. Polecam!
Ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. ciepłej wody
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- szczypta cukru
Farsz:
- 50 dag mięsa mielonego
- 3 ogórki kiszone lub konserwowe
- mały słoik papryki konserwowej
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- 2 cebule
- 15 dag sera żółtego
- przyprawa uniwersalna typu Vegeta
- sól, pieprz
Ciasto: Do
mąki dodajemy olej, sól i na koniec drożdże rozpuszczone w wodzie z dodatkiem
cukru. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na
ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i
przenosimy na dużą blachę z piekarnika posmarowaną olejem.
Farsz: Cebule
drobno pokroić, zeszklić na patelni, dorzucić rozdrobnione mięso mielone,
przysmażyć, dodać pomidory i dusić wszystko razem ok. 5 min. Przyprawić
przyprawą uniwersalną, solą i pieprzem. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę, ser
zetrzeć na tarce.
Na ciasto wyłożyć równomiernie masę mięsną, ogórki i
paprykę, wierzch posypać serem. Zapiekać ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do
190 st. C.
Podawać z keczupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz