Ciasteczkowe ślimaczki są bardzo kruche i
maślane, a ich oryginalny wygląd zachęca do spróbowania.
Porcja na ok. 35 ciasteczek:
- 20 dag masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- niecałe 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki kakao
- kilka kropel aromatu waniliowego lub rumowego
Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem, pod
koniec miksowania dodając kilka kropel aromatu. Dodać mąkę i wyrobić gładkie
ciasto. Podzielić je na dwie równe części, do jednej dodać kakao i ponownie
wyrobić. Oba kawałki ciasta rozwałkować niezbyt cienko (ok. 3-4 mm) na stolnicy
dość mocno podsypanej mąką na dwa prostokąty podobnej wielkości. Potem
delikatnie położyć jeden na drugim w dowolnej kolejności. Obie warstwy
jednocześnie zwinąć ciasno w roladę pomagając sobie szerokim nożem. Roladę
owinąć folią aluminiową i schłodzić przez ok. pół godziny w lodówce. Po tym
czasie pociąć roladę ostrym nożem na 5 mm krążki układając je w niewielkich odstępach
na natłuszczonej blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 15 min.
w temperaturze 1800C.
Przepis z gazetki „Przyślij przepis”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz