Ryba zapiekana w pysznym sosie koperkowo-porowym to pomysł
na lekki i zdrowy obiad. Łatwa do przygotowania, aromatyczna i bardzo smaczna. Jedna z naszych ulubionych rybnych propozycji obiadowych. Polecam!
- 300 g filetów z ryby (dorsz, morszczuk, mintaj, itp.)
- 250 ml śmietanki do zup i sosów 18%
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 duży lub 2 mniejsze pory (białe części)
- 1 cebula
- sok. z ½ cytryny
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- 1 łyżka masła + do posmarowania
- 1 łyżka oleju
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą i
pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Na patelni rozgrzewamy masło i olej, dodajemy drobno
pokrojoną cebulę i pora, szklimy. Wlewamy śmietankę i przez chwilę razem
dusimy. Wsypujemy koperek, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi
do smaku. Sosem polewamy rybę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 1800C
na 30 min. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Świetny obiad, uważam, że pory i ryby dobrze ze sobą smakują.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. muszę wypróbować w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńJa jestem w trakcie robienia tego przepisu, dodałem pieczarki - kocham je i wszędzie je dodaje.
OdpowiedzUsuńMam nadzieje że będzie zajebiste:D. Ładnie pachnie. Niestety mintaj.. oblodzony jak trup na antarktydzie:(. Ale daje rade:)
przepis rewelacja! właśnie wcinam tą pyszną rybkę :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobra rybka. Fajny przepis.
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Wyprobowalam podczas obiadu rodzinnego :) Pyszne
OdpowiedzUsuńZrobiłem, wszyscy zjedli. Było smakowite. Polecam, mniam, mniam.:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne :)) Polecam !!!
OdpowiedzUsuńKazdy chwali ale czy napewno kazdy to jadł? ???
OdpowiedzUsuńWierzę, że jeśli ktoś pisze, że zrobił, zjadł i smakowało to naprawdę tak było. A wszystkich niedowiarków zachęcam po prostu do wypróbowania przepisu i przekonania się jak jest naprawdę. Sama robiłam tą rybkę wielokrotnie i za każdym razem domownicy o naprawdę rożnych gustach byli zadowoleni. Jednak jeśli ktoś nie lubi ryb w ogóle, a znam sporo takich osób, to pewnie nawet tym daniem go nie przekonamy. Pozdrawiam i życzę smacznego!
UsuńZamiast sie zastanawiac musisz spróbować a nie zastanawiac się i sam czy sama ocenić kazdy ma inny smak i gust, Pozdrawiam ja będę jutro próbować a potem komentować
OdpowiedzUsuńJa zrobilam i przyznam że smakowało nawet mojemu wybrednemu maluszkowi:-) lekka pyszna :-) polecam i wszystkim niedowiarkom zycze spróbować Smacznego:-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne :) Robiłam już kilka razy- z dorszem, miruną i łososiem, wszystkie pyyyszne. W domu również wszystkim smakowało :) Naprawdę polecam :)
OdpowiedzUsuńDzis i u nas bedzie :)
OdpowiedzUsuńTaka sobie... nam nie smakowała.
OdpowiedzUsuńRyba z przepisu rewelacja. Naaromatyzowana porem i śmietaną. Pyszna. Szczerze polecam.
OdpowiedzUsuńJadamy bardzo dużo ryb. Przyrządzam je na różne sposoby. Z tym sosem robiłam pierwszy raz. Wszyscy domownicy zachwyceni. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie i ja niestety jeszcze nie miałam okazji tak przyrządzać ryby. Osobiście jestem wielką zwolenniczką łososia zapiekanego z sosem truflowym https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-zapiekany-z-sosem-truflowym-i-bulgurem-ze-smazonymi-grzybami/ który jak dla mnie nie ma sobie równych.
OdpowiedzUsuńPyszna 👏
OdpowiedzUsuńRybka wyszła wyyyyyyborna ja jeszcze odrzuciłam mrożenie warzywa: kalafior i brokół..Popeostu pyyycha Dziękuję za inspirację
OdpowiedzUsuń