Zapraszam na wiosenny sernik w pięknych kolorach – z zieloną herbatą matcha i truskawkami. Matcha nie tylko wprowadza kolor, ale daje też wyczuwalny aromat herbaty, który bardzo dobrze współgra z orzeźwiającym musem truskawkowym. Chmurka z bitej śmietany dodaje lekkości i puszystości. To taki mój eksperyment kolorystyczno-smakowy, który w dodatku wszystkim smakował.
Spód:- 250 g herbatników maślanych
- 60 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu z wiaderka
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń waniliowy
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 czubate łyżeczki herbaty matcha w proszku
- 1 łyżeczka naturalnego aromatu waniliowego
Mus truskawkowy:
- 500 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 200 ml wody
Dodatkowo:
- 500 ml śmietanki 36%
- 1 – 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
Spód: Herbatniki i roztopione masło umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Przesypujemy do blaszki o wymiarach 22 x 36 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Mocno ugniatamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Masa serowa: Jajka miksujemy krótko z cukrem. Cały czas miksując stopniowo dodajemy mielony twaróg, ekstrakt waniliowy, proszek budyniowy i śmietankę, a na koniec przesianą herbatę matcha. (Aby uzyskać bardziej intensywny kolor zieleni można dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego). Kiedy składniki się połączą masę wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Sernik pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 1600C. Studzimy w wyłączonym piekarniku.
Mus truskawkowy: Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Studzimy. Truskawki odszypułkowujemy i miksujemy na mus. Dodajemy tężejącą galaretkę, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Tężejący mus wylewamy na zimny sernik i wstawiamy do lodówki do czasu jego całkowitego stężenia.
Dodatkowo: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzącej wody (ok. ¼ szklanki) i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając do smaku cukier puder, a na koniec schłodzoną, ale wciąż płynną żelatynę. Miksujemy, przekładamy do worka cukierniczego z końcówka w kształcie dużej gwiazdki i wyciskamy tworząc małe rozetki na musie truskawkowym (warstwę śmietanową można też rozsmarować równą warstwą na truskawkach i posypać np. płatkami migdałów). Wkładamy do lodówki do stężenia.