niedziela, 27 czerwca 2021

TARTA Z CZEREŚNIAMI I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ

 


Czereśnie to nasze ulubione owoce lata. Tartę z budyniową pianką i migdałową kruszonką upiekłam na szybko do popołudniowej kawki pod dającą cień czereśnią. Chwilo trwaj!

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Pianka budyniowa:

  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • 500 g czereśni
  • 30 g płatków migdałów
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu

Kruche ciasto: Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy zimne posiekane masło i żółtka. Zagniatamy zwarte, ale wciąż lekko kruche ciasto. Mniej więcej garść ciasta odkładamy i mieszamy z płatkami migdałów, łyżeczką mąki i cukru oraz cynamonem – do uzyskania sypkiej kruszonki. Pozostałym ciastem wylepiamy dno i boki formy do tarty. Kruszonkę oraz formę z ciastem wkładamy na 30 minut do lodówki.

Pianka budyniowa: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając dodajemy cukier, a na sam koniec proszek budyniowy i kwaśną śmietanę. Delikatnie mieszamy i wykładamy na schłodzony spód tarty.

Dodatkowo: Czereśnie pestkujemy i układamy na piance. Posypujemy schłodzoną kruszonką. Pieczemy 35 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800Cbez termoobiegu). Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.


2 komentarze: