czwartek, 27 czerwca 2019

SERNIK CAPPUCCINO Z CZEREŚNIAMI




Letni, lekki sernik z czereśniami pięknie się prezentuje i bosko smakuje. Nie trzeba go nawet zbyt mocno zachwalać, bo już od samego patrzenia ślinka cieknie. 

Spód:
  • 200 g biszkoptów
  • 50 g herbatników kakaowych
  • 60 g roztopionego masła
Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu z wiaderka
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 budyń waniliowy
  • 200 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
  • 800 g czereśni
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 1 – 2 łyżki cukru pudru
  • kakao do oprószenia

Spód: Biszkopty, herbatniki i roztopione masło umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Przesypujemy do blaszki o wymiarach 22 x 36 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Mocno ugniatamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Masa serowa: Jajka miksujemy krótko z cukrem. Cały czas miksując stopniowo dodajemy mielony twaróg, proszek budyniowy i śmietankę, a na koniec przestudzoną kawę rozpuszczoną razem z cynamonem w 3 łyżkach gorącej wody. Kiedy składniki się połączą masę wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Sernik pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 1600C. Studzimy w wyłączonym piekarniku. 

Dodatkowo: Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody. Studzimy. Do zimnej galaretki dodajemy wypestkowane czereśnie, mieszamy i kiedy zaczną tężeć wylewamy je na zimny sernik. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając do smaku cukier puder. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wykładamy na galaretkę z czereśniami. Oprószamy kakao.
Ciasto przechowujemy w lodówce.

poniedziałek, 24 czerwca 2019

ROLADKI SCHABOWE Z KALAREPĄ




Kalarepa najsmaczniejsza jest wczesnym latem – miękka, jędrna i pełna smaku. Nauczyłam się wykorzystywać w daniach kalarepę w całości, wraz z łodygami i liśćmi, w których skrywają się najcenniejsze składniki odżywcze. W ten sposób nic się nie marnuje, a moja rodzina otrzymuje pyszny i zdrowy obiad.

  • 8 plastrów schabu
  • 1 kalarepa z liśćmi
  • 5 - 10 dag boczku
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia

Kalarepę dzielimy na bulwę, liście i łodygi. Bulwę obieramy i kroimy w słupki. Łodygi kroimy w cienkie talarki, a liście wrzucamy na wrzątek i gotujemy 1 – 2 minuty, aby zmiękły, a następnie wyjmujemy i studzimy. Plastry schabu cienko rozbijamy oprószając je z obu stron solą i pieprzem. Każdy plaster mięsa smarujemy połową łyżeczki musztardy, układamy liście z kalarepy (małe w całości, duże przekrojone na pół), a następnie po 2 słupki kalarepy i paski boczku. Zwijamy roladki, spinamy wykałaczkami i panierujemy w mące. Obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano ze wszystkich stron i przekładamy do garnka. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu roladek szklimy cebulę pokrojoną w drobną kotkę. Dodajemy łodygi kalarepy i mieszając smażymy 3 – 4 minuty. Zalewamy szklanką wody i przelewamy do roladek. Dusimy na małym ogniu ok. 20 – 30 minut (lub 11 minut pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo) – do miękkości mięsa. Gotowe roladki wyjmujemy na ogrzany półmisek, a sos blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, i mieszamy z drobno posiekanym koperkiem. Podajemy do roladek.

wtorek, 18 czerwca 2019

BISZKOPT Z CZEREŚNIAMI W GALARETCE




Najprostsze ciasta bywają najsmaczniejsze. Biszkopt z owocami w galaretce to moje ulubione ciasto z dzieciństwa. W sezonie robię je na zmianę z wszystkimi słodkimi owocami, choć właśnie z czereśniami lubię je najbardziej.

  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 500 g czereśni
  • bita śmietana do dekoracji

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na lśniącą, sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 22 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy.

Dodatkowo: Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wody, studzimy i odstawiamy w chłodne miejsce, do czasu aż zaczną tężeć. W tym czasie drylujemy czereśnie i układamy je na biszkopcie. Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem dekorujemy rozetkami z bitej śmietany. 

środa, 12 czerwca 2019

MUSZTARDOWE KOTLETY DROBIOWE




Siekane mięso drobiowe z dodatkiem musztardy i przypraw jest bardzo soczyste i aromatyczne. To prosty i oryginalny pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. A jeśli zostanie coś z obiadu, to takie kotleciki dobrze smakują też na kanapce. Polecam!

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki musztardy
  • 100 g żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • olej do smażenia

Pierś z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, mąkę, musztardę, ser starty na dużych oczkach tarki, sos sojowy, ocet jabłkowy i słodka paprykę. Całość dobrze mieszamy, zamykamy w szczelnym pojemniku i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i łyżką wykładamy porcje ciasta, formując płaskie kotlety (można je też uformować dłońmi maczanymi w zimnej wodzie). Smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z ulubionymi dodatkami.

poniedziałek, 10 czerwca 2019

SERNIK Z OREO I CZEKOLADĄ




Serniki, czekolada, ciasteczka oreo – to słodkości, które u nas w domu cieszą się zawsze dużym powodzeniem. Skomponowałam z nich więc jeden „wypasiony” sernik, bardzo wilgotny, na ucieranym cieście i z grubą warstwą czekolady na górze. Ciasteczka oreo dodane do masy serowej są miękkie i stapiają się z całością, a te na górze zachowały przyjemną chrupkość. Bardzo nam smakowała taka kombinacja!

Spód:
  • 125 g masła lub margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki maki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietanki 30%
Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 budyń śmietankowy
  • 10 ciastek oreo
Polewa:
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 6 ciastek oreo

Spód: Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Miękkie masło miksujemy z cukrem. Dodajemy 1 jajko i połowę mąki z kakao, miksujemy. Dodajemy drugie jajko, resztę mąki z kakao oraz śmietankę. Miksujmy i wykładamy równą warstwą na dno blaszki o wymiarach 22 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 18 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. 

Masa serowa: Jajka krótko miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując dodajemy po łyżce mielonego twarogu, a na koniec śmietankę i proszek budyniowy. Masę wylewamy na podpieczony i lekko przestudzony spód. Ciastka oreo łamiemy na 4 części i równomiernie rozkładamy na masie serowej, delikatnie je w nią wciskając. Pieczmy 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 1600C. Studzimy w wyłączonym piekarniku.

Polewa: Czekolady drobno kroimy i przekładamy do miseczki. Śmietankę podgrzewamy do momentu wrzenia i zalewamy czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty, a następnie mieszamy do uzyskania gładkiej, aksamitnej polewy. Równomiernie rozprowadzamy po powierzchni sernika i posypujemy pokruszonymi ciasteczkami oreo. Sernik przechowujemy w lodówce.