Letni, lekki sernik z czereśniami pięknie się prezentuje i
bosko smakuje. Nie trzeba go nawet zbyt mocno zachwalać, bo już od samego
patrzenia ślinka cieknie.
- 200 g biszkoptów
- 50 g herbatników kakaowych
- 60 g roztopionego masła
- 1 kg mielonego twarogu z wiaderka
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 budyń waniliowy
- 200 ml śmietanki 30%
- 800 g czereśni
- 2 galaretki wiśniowe
- 500 ml śmietanki 36%
- 1 – 2 łyżki cukru pudru
- kakao do oprószenia
Spód: Biszkopty, herbatniki i roztopione masło
umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Przesypujemy do blaszki o wymiarach 22 x 36 cm wyłożonej uprzednio papierem do
pieczenia. Mocno ugniatamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Masa serowa: Jajka miksujemy krótko z cukrem. Cały
czas miksując stopniowo dodajemy mielony twaróg, proszek budyniowy i śmietankę,
a na koniec przestudzoną kawę rozpuszczoną razem z cynamonem w 3 łyżkach gorącej
wody. Kiedy składniki się połączą masę wylewamy na schłodzony spód
ciasteczkowy. Sernik pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 1600C.
Studzimy w wyłączonym piekarniku.
Dodatkowo: Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzącej
wody. Studzimy. Do zimnej galaretki dodajemy wypestkowane czereśnie, mieszamy i
kiedy zaczną tężeć wylewamy je na zimny sernik. Wstawiamy do lodówki do
całkowitego stężenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając do smaku
cukier puder. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wykładamy na galaretkę z czereśniami.
Oprószamy kakao.
Ciasto przechowujemy w lodówce.