Dzień Dziecka proponuję uczcić tortem, który spodoba się
wszystkim dzieciom – z cukrową buźką popularnej Emotki. Wewnątrz ukryłam
plasterki bananów i krem kajmakowy, a żeby nie było za słodko, dla kontrastu
dodałam dżemu porzeczkowego. Taki torcik wywołuje uśmiech już od samego
patrzenia! Nadmiar żółtej masy cukrowej wykorzystałam do ozdobienia zrobionych
przy okazji babeczek.
- 6 dużych jajek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 200 g masy kajmakowej z puszki
- 200 ml dżemu z czarnej porzeczki
- 2 banany
- sok z cytryny
- 200 g masła
- 200 g masy kajmakowej z puszki
- 600 g cukru pudru
- 80 g glukozy
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka oleju
- 50 ml wody
- barwniki spożywcze: żółty, czarny i czerwony
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy
cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą razem
z kakao i delikatnie mieszamy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto przelewamy
do tortownicy o średnicy 21 cm, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków
niczym nie smarujemy). Pieczemy 45 - 50 minut w piekarniku z termoobiegiem
rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu).
Studzimy w blaszce, a następnie wyjmujemy i kroimy na trzy blaty.
Krem kajmakowy: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Dodajemy serek mascarpone i masę kajmakową. Miksujemy. Banany obieramy, kroimy
w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Krem maślany: Miękkie masło miksujemy z masą
kajmakową, aż nabierze gładkości i puszystości.
Wykonanie: Na paterze układamy pierwszy blat
biszkoptu. Smarujemy połową dżemu, układamy plasterki banana i wykładamy połowę
kremu kajmakowego. Układamy drugi blat biszkoptu, smarujemy pozostałym dżemem,
układamy pozostałe plasterki banana i wykładamy resztę kremu kajmakowego.
Delikatnie dociskamy trzecim blatem biszkoptu. Wierzch i boki tortu smarujemy cienką
warstwą kremu maślanego. Tort schładzamy w lodówce.
Masa cukrowa: Żelatynę wsypujemy do rondelka i
zalewamy zimną wodą. Gdy napęcznieje dodajemy glukozę oraz olej i podgrzewamy
na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż wszystko dobrze się
rozpuści. Nie dopuszczamy do zagotowania! Lekko studzimy. Cukier puder przesiewamy
i porcjami dodajemy do płynnej żelatyny z glukozą, mieszając, a następnie
zagniatając do momentu uzyskania plastycznej masy. Odrywamy dwa niewielkie
kawałki masy na okulary i usta i zagniatamy odpowiednio z barwnikiem czarnym i
czerwonym. Do pozostałej masy dodajemy barwnik żółty, przekładamy ją na blat
obficie oprószony cukrem pudrem i rozwałkowujemy na kształt dużego okręgu.
Następnie delikatnie przenosimy na tort, dociskając i wygładzając powierzchnie.
Nadmiar masy u dołu odcinamy. Z czarnej rozwałkowanej masy wycinamy okulary, a
z czerwonej usta. Doklejamy je do tortu smarując od spodu niewielką ilością
kremu maślanego. Tort przechowujemy w lodówce.